Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

FINANCIAL TIMES Τα «γεράκια» πιέζουν τον Τραμπ να πάρει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

FINANCIAL TIMES

Τα «γεράκια» πιέζουν τον Τραμπ να πάρει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Τα «γεράκια» πιέζουν τον Τραμπ να πάρει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Φωτιά στην Αθήνα βάζει ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο των Financial Times το οποίο αναφέρει ότι οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα πάρει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών.
Το άρθρο υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ υπό πίεση από την Ουάσιγκτον για τα ελληνικό πρόγραμμα στήριξης», έχει ως κύριο θέμα την προσέγγιση της νέας διακυβέρνησης Τραμπ ως προς την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία και τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακολουθώντας το δόγμα «η Αμερική πρώτα» (America First), ο Ντόναλντ Τραμπ που στράφηκε κατά των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, πιθανότατα θα κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις να εισάγει δομικά διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.
Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει περικοπές $650εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα  τα επόμενα τρία χρόνια, και διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε υψηλές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, εισήχθη χθες από τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή Bill Huizenga σχέδιο νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που ζητά από την κυβέρνηση του Τραμπ να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή το Bloomberg, αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Huizenga σημειώνεται ότι εάν η συγχρηματοδότηση συνεχιστεί, θα πρέπει να απαγορευθεί από τις ΗΠΑ η στήριξη προς το ΔΝΤ για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους μέχρις ότου αποπληρωθεί χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: