Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«ΓΚΡΙΖΟΣ» ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΟ EWG «Πάγος» στις Βρυξέλλες: Τι μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση - Πάει πίσω η συμφωνία

«ΓΚΡΙΖΟΣ» ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΟ EWG

«Πάγος» στις Βρυξέλλες: Τι μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση - Πάει πίσω η συμφωνία

«Πάγος» στις Βρυξέλλες: Τι μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση - Πάει πίσω η συμφωνία
Χωρίς να προκύψει συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω, αντί για πρόοδο. 
Το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με τα «Νέα», μια διαφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν εκείνη που προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάψει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές για το χρονοδιάγραμμα και τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και έτσι ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στους θεσμούς και να ζητήσει να αλλάξουν όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για εξοικονόμηση 1% στο ΑΕΠ από τις περικοπές των συντάξεων από το 2019.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεώρησε πολύ «εχθρική ενέργεια» την αθέτηση αυτής της παραμέτρου της προσυμφωνίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού και να ζητήσει ξανά να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.
Σύμφωνα πάντως με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.
Σύμφωνα με τα Νέα, αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Αγκάθι τα εργασιακά

Υπάρχει μεν πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέων εμποδίων για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά, με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για το ζήτημα να παραμένει αγεφύρωτο. 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση. Συμπλήρωσε μάλιστα, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, ότι η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, αλλά «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης».

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για θετική έκβαση εκφράζει η κυβέρνηση με τον Ευκ. Τσακαλώτο να επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας φέρνει μείωση του αφορολόγητου και νέο ψαλίδι στις συντάξεις.


ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Μαξίμου: Στη «σφαίρα της φαντασίας» η διαφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου

Μαξίμου: Στη «σφαίρα της φαντασίας» η διαφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου
Σε διάψευση των πληροφοριών ότι η εμπλοκή στο Euroworking Group που οδήγησε στο να μην υπάρξει απόφαση γιαεπιστροφή των θεσμών οφείλεται σε διαφωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου για τις συντάξεις, προχώρησαν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «τα περί προσυμφώνου Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί "μπλόκου" του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει υπογράψει προσύμφωνο, όπως υποστηρίζουν, με το κουαρτέτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: