Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και το παρασκήνιο από το Brussels Group

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και το παρασκήνιο από το Brussels Group

Οι μπλόφες των επαγγελματιών του πόκερ μοιάζουν με… παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, πριν, κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερο μετά από τη συνεδρίαση του πιο ανατρεπτικού Eurogroup των τελευταίων μηνών.


Όλα ξεκίνησαν όταν η ελληνική ομάδα για μια ακόμα φορά αιφνιδιάστηκε και έπεσε στην παγίδα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, υποτιμώντας τους κινδύνους της πρότασης που έφερε στις αποσκευές του από την Αθήνα ο Ε. Τσακαλώτος. «Επιθυμούμε τη συνέχιση των συζητήσεων εδώ, στις Βρυξέλλες, με τους προϊσταμένους σας», φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup, στην οποία συντονιστής ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμμετέχοντες δεν ήταν άλλοι από τους επικεφαλής του Κουαρτέτου. Η εξέλιξη «πάγωσε» την ελληνική ομάδα, καθώς ενώ είχε ποντάρει σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, όπου μεταξύ άλλων σκόπευε να ζητήσει πολιτική τοποθέτηση από τους Ευρωπαίους για το θέμα των εργασιακών, δέχθηκε «ψυχρολουσία» άνευ προηγουμένου.
«Είμαστε σύμφωνοι. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όμως, με τους Θεσμούς και πρέπει να γίνουν πιο εντατικές» φέρεται να απάντησε λίγο ως πολύ ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχοντας προφανώς προσυνεννοηθεί τόσο με τους πολιτικούς προϊσταμένους του Κουαρτέτου όσο και με το Β. Σόιμπλε, ξέκοψε κάθε κουβέντα για πολιτική διαπραγμάτευση, όπως τουλάχιστον την εννοεί η ελληνική πλευρά. Η αμηχανία του Ε. Τσακαλώτου ήταν έκδηλη στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup κι ενώ είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, οι οποίοι κάλεσαν την ελληνική πλευρά να πάρει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις, που θα ξεμπλοκάρουν την τεχνική συμφωνία.
H ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οι δηλώσεις που έγιναν ένα 24ωρο αργότερα κι ενώ είχαν ξεκινήσει άρον- άρον οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους ξένους τεχνοκράτες, αναβιώνοντας το… Βαρουφάκειας έμπνευσης Brussels Group, έριξαν φως στο έργο που παίχτηκε εντός του Eurogroup. «Αν δεν μπορείτε να τα περάσετε, να κάνετε εκλογές», ήταν πάνω- κάτω το νόημα των όσων απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις διαμαρτυρίες της ελληνικής αντιπροσωπείας για τα όσα επιμένει να ζητά το ΔΝΤ, το οποίο αν και διέψευσε τις δηλώσεις Σαπέν περί απαίτησης συμφωνίας κι από την αντιπολίτευση για τα όσα πρέπει να ψηφιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες τήρησε τις… παραδόσεις του: ζήτησε την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019, προκειμένου να ενισχυθεί ο μανδύας της ιδιοκτησίας τους (ownership), τακτική που εφαρμόζει από το 2012 και μετά, όποτε θεωρεί ότι κλείνει ένας εκλογικός κύκλος κι ανοίγει ένας άλλος.
«Το ξέραμε ότι θα το ζητούσε», αναφέρουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις Σόιμπλε, περί νομοθετικής διατύπωσης της αποδοχής των μέτρων από την αντιπολίτευση εν όψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες το 2019, συμπληρώνοντας ότι αν αυτή η αναφορά γίνει απαίτηση, τότε το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα ξαναβγεί λίαν συντόμως από τα συρτάρια. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι η πίεση μεταφέρεται κυρίως στην κυβέρνηση, η οποία δημοσκοπικά δείχνει να έχει χάσει πολύ έδαφος, ενώ τρίτος αξιωματούχος αναρωτιέται μήπως οι ανάλογες δηλώσεις Σαπέν και πολύ περισσότερο το επικριτικό ύφος του για τις πρακτικές του ΔΝΤ «βοηθά» την κυβέρνηση στο να σχηματίσει ένα αφήγημα «ιεράς συμμαχίας» εναντίον της, εάν τελικά επιλέξει το δρόμο των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: