Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ» Ψυχρολουσία από Βρυξέλλες, στον αέρα η συμφωνία

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ»

Ψυχρολουσία από Βρυξέλλες, στον αέρα η συμφωνία

Ψυχρολουσία από Βρυξέλλες, στον αέρα η συμφωνία
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Οριστικό «πάγο» σε τυχόν προσδοκίες που υπήρχαν για δυνατότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA), άμεσα, έβαλε χθες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει σημαντική απόσταση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων, αποδυνάμωσε την προοπτική οριστικοποίησης μιας συνολικής συμφωνίας τον Απρίλιο, καθώς, όπως εξήγησε, πρόκειται για δύσκολο μήνα, ενδυναμώνοντας πρακτικά το σενάριο περί παράτασης των διαπραγματεύσεων έως τον Μάιο.
Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ήταν παράλληλα ξεκάθαρος και ως προς το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς τα εργασιακά υποστηρίζοντας πως «το να πάνε τα εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση, είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πώς να σας το πω». Σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και των Θεσμών, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί περισσότερο έδαφος από την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ανάλογα με το τι θα ειπωθεί, θα μπορέσει ίσως να αποφασιστεί εάν και πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.
Από την πλευρά του χθες ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία, στις 7 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του χρέους και των πλεονασμάτων. Λιγότερο αισιόδοξος και ως προς αυτό εμφανιζόταν πάντως χθες ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνοντας πως «Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε μια σειρά από θέματα», και πως δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα δε, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πιθανός ο στόχος του Απριλίου, καθώς παρόλο που μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα είναι δύσκολη μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς και συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ως προς τον Απρίλιο, το ότι μεσολαβεί το Πάσχα αλλά και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον εκτίμησε πως καθιστά δύσκολο τον Απρίλιο για τον καθορισμό πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εμφανίστηκε δε αρκετά αυστηρός ως προς την ευελιξία που θα μπορούσε να επιδειχθεί και σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και αγοράς ηλεκτρισμού. Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν ακόμη ανοικτά, εντοπίζεται πρόοδος στο αφορολόγητο, αν και δεν υπάρχει συνολική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων και το πώς αυτά θα εφαρμοστούν. «Τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα, αλλά πολιτικά δύσκολα και μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες, ακόμα και χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως ερωτηθείς χθες από υπουργούς εκτίμησε πως η συμφωνία που τελικά θα επιτευχθεί «θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις την οποία θα κρίνουμε στο σύνολό της», προσθέτοντας πως θα οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως σε βιώσιμη ανάπτυξη. Απάντησε δε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι στην ίδια γραμμή, και πως εάν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα ληφθούν θετικά και αρνητικά μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: