Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΟΤΟΕ - Θ. ΦΕΣΣΑ Επιστρέφει ο φόβος για τις τράπεζες

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΟΤΟΕ - Θ. ΦΕΣΣΑ

Επιστρέφει ο φόβος για τις τράπεζες

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας δεν κρύβει τους φόβους του για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της αβεβαιότητας όσο και οι τραπεζικοί παράγοντες που θέτουν σ
Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας δεν κρύβει τους φόβους του για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της αβεβαιότητας όσο και οι τραπεζικοί παράγοντες που θέτουν στην κυβέρνηση το αίτημα να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις προτού να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων και η μείωση των καταθέσεων συνθέτουν ένα εκρητικό κοκτέιλ για τις τράπεζες, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο, αλλά και στους φορείς της αγοράς. Χθες τόσο η ΟΤΟΕ όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου και ζητούν την άμεση επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων», αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι τράπεζες και η οικονομία να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Η ΟΤΟΕ μάλιστα μετά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνει ότι θα ήταν καταστροφική μία 4η ανακεφαλαιοποίηση. Η φυγή καταθέσεων άνω των 2 δισ. ευρώ και η μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και της έλλειψη εμπιστοσύνης για τις τράπεζες, ενισχύουν τις φωνές εκείνων που λένε ότι πρέπει να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα.
Η ΟΤΟΕ τόνισε την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, ζήτησε διαβεβαιώσεις για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο στο νέο περιβάλλον και την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της Κλαδικής ΣΣΕ. Από την πλευρά τους οι τράπεζες, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, μίλησαν για την καθυστέρηση που υπάρχει στο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις και εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.
Επισήμαναν την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. (Εξωδικαστικός συμβιβασμός, νομική προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων για τη ρύθμιση των δανείων κ.λπ.). Επισημάνθηκε πως μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης για επιχειρήσεις υγιείς με προοπτικές, ωστόσο δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα χρηματοδότησης λόγω του γενικότερα αρνητικού κλίματος. Οι τράπεζες ζητούν:
α) τη μη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης
β) την αποτροπή οικονομικού ατυχήματος
Οι τρέχουσες εξελίξεις και η αβεβαιότητα δεν επιτρέπουν στο τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.
Θ. Φέσσας 
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας δεν κρύβει τους φόβους του ως προς την εξαιρετικά μικρή πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τους κινδύνους που διατρέχει η πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της βραδείας αυτής προόδου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε διαδικτυακό τόπο αναφέρει: «Η γνώμη μου είναι ότι ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής και θέλει να έχει τα χρήματά του είτε στο στρώμα, είτε οπουδήποτε αλλού. Δεν αισθάνεται ασφαλής με τη λειτουργία αυτής της πολιτείας, δεν της έχει εμπιστοσύνη, είναι τόσο απλό». H Citigroup, με τη σειρά της, περιγράφει ως βαρύ το πλήγμα για την ελληνική οικονομία από την αβεβαιότητα της αξιολόγησης, τα capital controls και τη λιτότητα.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, οι εν εξελίξει έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπλέον γύροι λιτότητας το 2016 ήταν οι αιτίες εμπόδισαν την αύξηση του ΑΕΠ. Η αδυναμία των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι, δεδομένου ότι η αρκετά μεγάλη εσωτερική υποτίμηση κατά τα τελευταία έξι χρόνια, δεν φαίνεται να έχει ενισχυθεί από τις εξαγωγικές επιδόσεις ακόμα.
Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης του τουρισμού πιθανώς ευθύνονται για την πρόσφατη αδυναμία των εξαγωγών, εκτιμά ο διεθνής οίκος.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες έχουν ανάγκη από το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την άμεση εφαρμογή των θεσμικών αλλαγών που θα τους επιτρέψουν να πιάσουν τους στόχους των NPL's και για το 2017. Σημειώνεται πάντως πως ήδη για το α' τρίμηνο του έτους υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ





ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Στο «μικροσκόπιο» του ESM οι ελληνικές τράπεζες

Οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον κ. Ρέγκλινγκ και τα στελέχη του ESM τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016
Οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον κ. Ρέγκλινγκ και τα στελέχη του ESM τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016
Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών που λειτουργεί ως πρέσβης καλής θελήσεως επιχειρώντας με όσες δυνάμεις διαθέτει να επισπεύσει τις σημαντικές θεσμικές μεταβολές για τις ελληνικές τράπεζες, ούτως ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στην επίτευξη των στόχων.
Συνάντηση πραγματοποίησε χθες το προεδρείο της Ενωσης και όχι μόνον με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Καραμούζη, τον αντιπρόεδρο Βασίλειο Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπυρίδωνα Παπασπύρου, τη Γενική Γραμματέα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, και τον πρόεδρο της Επιτροπής CFO κ. Βασίλειο Ψάλτη.
Οι Ελληνες τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον κ. Ρέγκλινγκ και τα στελέχη του ESM τη βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευστότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημάνθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της επόμενης τριετίας.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών εξαρτάται και από τη μείωση των αβεβαιοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένου του ESM, για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι να επιτευχθούν άμεσα οι θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, και θα προστατέψουν νομικά τα τραπεζικά στελέχη, τα οποία και θα ασχοληθούν με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: