Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Παραμένει η τρόικα – Συμφωνία για εξωδικαστικό και ΦΠΑ

Παραμένει η τρόικα – Συμφωνία για εξωδικαστικό και ΦΠΑ

  • ( UPD -09/03/2017 07:42 )
  •  Print
Παραμένει η τρόικα – Συμφωνία για εξωδικαστικό και ΦΠΑ
Προσθήκη σχολίου
Του Αργύρη Παπαστάθη
Θα υπάρχει δυνατότητα κουρέματος του ΦΠΑ, αλλά όχι των ασφαλιστικών εισφορών - Εργασιακά και αφορολόγητο παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» - Συζητήθηκαν και τα αντίμετρα - «Τρέχει» να κλείσει την συμφωνία η κυβέρνηση πριν βουλιάξει κι άλλο η οικονομία
Στη δέκατη μέρα διαβουλεύσεων στο Hilton μπαίνουν σήμερα Πέμπτη κυβέρνηση και τρόικα. Η τεχνική συμφωνία δεν έκλεισε (ακόμη) αλλά κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο.
«Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλο το πακέτο. Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς» τόνισε στη 01.15 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη».
Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη των επιχειρήσεων. Όπως έγινε γνωστό θα «κουρεύεται» σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και σήμερα Πέμπτη, ενώ νέο ραντεβού αναμένεται στις 14.00 το απόγευμα ενώ κυβέρνηση και Θεσμοί θα συμμετάσχουν εξ' αποστάσεως στο EuroWorking Group που θα αρχίσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα (από τον Οκτώβριο) για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο του κενού του 2018 και του εξωδικαστικού συμβιβασμού είχαν ουσιαστικά προεξοφληθεί από τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η παραμονή των Θεσμών στην Αθήνα ως και σήμερα Πέμπτη αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.
Ένας από τους λόγους είναι ότι στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία μετά τη βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο (-1,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση) καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο να ζητηθούν κι άλλα μέτρα.
«Κλείνουμε θέματα» επιβεβαίωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:10 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα - αντίμετρα. Όπως και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το πακέτο των θετικών μέτρων, με 1 - 2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: