Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σόιμπλε: Μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση

Σόιμπλε: Μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση

Σόιμπλε: Μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση

Μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανίας υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι «σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019, κάτι το οποίο, πάντως, διέψευσε το ίδιο το Ταμείο.


ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Υπογραφή και από ΝΔ στα μέτρα για το 2019 ζητούν Σόιμπλε - Σαπέν

Υπογραφή και από ΝΔ στα μέτρα για το 2019 ζητούν Σόιμπλε - Σαπέν
Λίγες ώρες μετά τον Μισέλ Σαπέν ήρθε η σειρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ θα πρέπει και αυτή να αποδεχθεί τα προληπτικά μέτρα για το 2019. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως σε όλες τις περιπτώσεις η αντιπολίτευση μίας χώρας πρέπει να αποδέχεται τα μέτρα που είναι στο πρόγραμμα.
«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. 
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Κάτι το οποίο, πάντως, διέψευσε το ίδιο το Ταμείο.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΔΝΤ, «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Μισέλ Σαπέν, το ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά την ψήφιση και από τα άλλα κόμματα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ μίλησε και για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά και τις συντάξεις.
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.
O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει - Αναμένει «πολιτική συζήτηση» για συνολική συμφωνία Απρίλιο ή Μάιο

Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακάμψει - Αναμένει «πολιτική συζήτηση» για συνολική συμφωνία Απρίλιο ή Μάιο
Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα σημερινές δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.
Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο του οικονομικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό». Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.
Χρονοτριβή στο ελληνικό ζήτημα
Την ανησυχία του για τη χρονοτριβή που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάσελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής σχετικά με την τάση αναλήψεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι «ανήσυχος» για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας». «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν πού έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα». Στη συνέχεια θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν την αξιολόγηση, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι θεσμοί και πως το Eurogroup δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει με τους βασικούς εμπειρογνώμονες και πως οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη. «Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς», κατέληξε.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


DEYTSCHE WELLE

Αλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα

Αλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους επικεφαλής των θεσμών. Στόχος η προσέγγιση των δύο πλευρών στα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα, αντίμετρα και εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη βελγική πρωτεύουσα, οι συζητήσεις χθες το βράδυ είχαν διάρκεια δύο ωρών, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Οι δανειστές συμμετέχουν με την ομάδα των επικεφαλής των θεσμών, ενώ αν χρειαστεί διαθέσιμοι θα είναι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.
Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται μόνο στα μεγάλα θέματα, δηλαδή τα λεγόμενα «αγκάθια». Το ένα αφορά το δημοσιονομικό και έχει να κάνει με τις συντάξεις, όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσω μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 για τη διασφάλιση των ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθούν και τα αντίμετρα, τα λεγόμενα θετικά μέτρα που θα υλοποιηθούν επίσης μετά το 2018 σε περίπτωση υπεραπόδοσης στο δημοσιονομικό τομέα.
Καθοριστικές εξελίξεις
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να πετύχει μια ήπια συμφωνία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.
Στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι εάν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα παραπάνω ζητήματα, τότε είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου. Εφικτή θα είναι επίσης μια συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Εurogroup, της 22ας Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτή τη βδομάδα θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια του ελληνικού ζητήματος.
Πηγή: Deutsche Welle

ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στις Βρυξέλλες και ο Σταθάκης για τις διαπραγματεύσεις

Στις Βρυξέλλες και ο Σταθάκης για τις διαπραγματεύσεις
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλες προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Ο κ. Σταθάκης, στο Βερολίνο, συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, όπου σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Συγκεκριμένα ο υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:
• την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
• την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
• την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
• τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
• τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
• την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ
Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: