Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Ο Β. ΣΟΙΜΠΛΕ Πυρ ομαδόν κατά Γ. Ντάισελμπλουμ

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Ο Β. ΣΟΙΜΠΛΕ

Πυρ ομαδόν κατά Γ. Ντάισελμπλουμ

Πυρ ομαδόν κατά Γ. Ντάισελμπλουμ
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πυκνώνουν οι φωνές κορυφαίων παραγόντων της Ευρώπης οι οποίες ζητούν την άμεση παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, μετά τους προσβλητικούς -αλλά και «ρατσιστικούς, ξενοφοβικούς και σεξιστικούς», σύμφωνα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα- χαρακτηρισμούς του σε βάρος των χωρών του Νότου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Κομισιόν πήρε αποστάσεις από τον Ολλανδό υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών -όχι, όμως, το Βερολίνο, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να προσφέρει κάλυψη και στήριξη σε έναν αξιωματούχο ο οποίος έχει ακολουθήσει πιστά τη γραμμή του όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει τον σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», σημείωσε με νόημα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς -ενώ σε εμφανώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο συνάδελφός του από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πάρα πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup (...) Δεν βαθμολογώ το στιλ στις συνεντεύξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, εκτός του Κόστα, την απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ από τη θέση του είχαν ζητήσει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αλλά και η ομάδα των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, που ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις του δεν την εκφράζουν. «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ ο Ιταλός τέως συνάδελφός του ισχυρίστηκε πως «όσο νωρίτερα παραιτηθεί τόσο το καλύτερο».
Αλλά και οι Ελληνες ευρωβουλευτές επιτέθηκαν στον κ. Ντάισελμπλουμ με τον Κ. Χρυσόγονο να ζητά την παραίτησή του, τον Μ. Κεφαλογιάννη να τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη και την Ε. Καϊλή να λέει ότι είναι ατυχείς δηλώσεις κι ότι το μόνο πάρτι που πλήρωσε ο Νότος είναι των εξοπλιστικών και των φορολογικών παραδείσων για να πλουτίζει ο Βορράς.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι εάν ο ίδιος δεν παραιτηθεί -κάτι που δεν μοιάζει πολύ πιθανό, με βάση τα σημερινά δεδομένα- τότε τα σενάρια αλλαγής στην κορυφή του Eurogroup είναι τρία: Είτε να μην παραμείνει υπουργός Οικονομικών στη νέα ολλανδική κυβέρνηση, οπότε αναγκαστικά θα «εκπέσει» του αξιώματός του. Είτε να εκπνεύσει η θητεία του, κάτι που γίνεται στο τέλος του έτους (είχε ανανεωθεί για δυόμισι χρόνια τον Ιούλιο του 2015). Είτε, τέλος, να υπάρξει πρόταση μομφής σε βάρος του σε ανώτερο επίπεδο -δηλαδή, στο Συμβούλιο Κορυφής ή, έστω, το Ecofin.
Όσο για τους πιθανούς διαδόχους του, για την ώρα είναι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος (με μικρές πιθανότητες, επειδή ανήκει στο ΕΛΚ) και ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ.
Μερική ανασκευή... 
Μετά την αρχική του άρνηση να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα είπε στην FAZ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε χθες σε μια μερική ανασκευή των δηλώσεών του. «Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε δεσμευμένοι στους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», είπε ο εκπρόσωπος του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup.
[Δ. Τζανακόπουλος: άστοχη δήλωση]

«Η δήλωση είναι πλήρως άστοχη. Υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις. Για να μην αναφερθούμε δε και στη σεξιστική χροιά του συγκεκριμένου σχολίου» σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ. «Σε μία φάση που η Ευρώπη βρίσκεται σε μία έντονη πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματά της, δηλώσεις οι οποίες διευρύνουν τα χάσματα Βορρά και Νότου δεν βοηθούν κανέναν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: