Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Βήματα προόδου αλλά ανηφορικός ακόμα ο δρόμος της διαπραγμάτευσης

Βήματα προόδου αλλά ανηφορικός ακόμα ο δρόμος της διαπραγμάτευσης

Βήματα προόδου αλλά ανηφορικός ακόμα ο δρόμος της διαπραγμάτευσης

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον. Ακόμα και στα διαλείμματα, τα τηλέφωνα παίρνουν… φωτιά, γεγονός που καταδεικνύει το κρίσιμο σημείο καμπής στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνει διαρκώς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις, ενώ και η Ντέλια Βελκουλέσκου αιφνιδιαστικά ζήτησε να ανέβει στο δωμάτιό της όπου υπήρξε μια μίνι τηλεδιάσκεψη για να ενημερώσει τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.
Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, με πηγή του ΥΠΟΙΚ να τονίζει χθες πως είναι πολύ πιθανή μια τεχνική συμφωνία ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, καθώς έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, το κλίμα δεν είναι αυτό και πηγές μιλούν για συγκρατημένη αισιοδοξία.
Θέματα, όπως οι συντάξεις και το αφορολόγητο, δεν τα έχουν «ακουμπήσει» καν. Ορισμένοι κύκλοι των Ευρωπαίων εκτιμούν πως ίσως μέχρι τις 20 Μαρτίου υπάρξει κάποια τεχνική συμφωνία για ορισμένα από τα ζητήματα, ώστε να μην φτάσουν οι δύο πλευρές σε ρήξη και από εκεί και στο εξής να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Βήματα προόδου έχουν γίνει, όμως, ο δρόμος παραμένει «ανηφορικός».



Η τρόικα μένει στην Αθήνα: Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και οι υποχωρήσεις

Η τρόικα μένει στην Αθήνα: Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και οι υποχωρήσεις

Μετά από περίπου πέντε μήνες καθυστέρησης και τον κίνδυνο το ελληνικό θέμα να μπει στο ευρωπαϊκό «ράφι» που περίμενε από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πλέον αποφασισμένο να κλείσει τουλάχιστον τη δεύτερη αξιολόγηση ανεξαρτήτως κόστους.
Στην κατεύθυνση αυτή έκλεισε χθες το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορά τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές των επιχειρήσεων. 

Χρειάστηκε, όμως, για να τα καταφέρει να υποχωρήσει στο «κούρεμα» του κεφαλαίου για τους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών που στην αρχή της διαπραγμάτευσης αποτελούσαν «κόκκινες» γραμμές. 

Ρυθμίστηκε, επίσης, ότι δημόσιο και τράπεζες θα «κουρεύουν» μαζί την οφειλή και δεν θα προηγούνται οι τράπεζες, όπως ήθελε αρχικά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Με αυτές τις υποχωρήσεις, το οικονομικό επιτελείο κέρδισε άλλη μια ημέρα συναντήσεων για να συζητήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που αποτελούν ακόμη αγκάθι για τη δεύτερη διαπραγμάτευση, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση. 

Στο εργασιακό, διαψεύστηκε άλλη μια ελπίδα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα θα μπορούσε να αναβληθεί, αφού το ΔΝΤ ζητά αλλαγές που υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα πρέπει να ζητηθούν μαζί με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείου για το 2019.

Με μια φωνή οι θεσμοί ξεκαθάρισαν χθες ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας ήταν και παραμένουν θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. 

Συνεπώς, οι αλλαγές θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα για να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα από το 2019 βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε το πού θα βρεθεί το αφορολόγητο μετά τη νέα περικοπή του, αλλά ούτε το ύψος και το βάθος των συντάξεων που θα υποστούν περικοπές.

Τι ίδιο πρώιμη είναι ακόμη και η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που το οικονομικό επιτελείο θέλει να εφαρμόσει ταυτόχρονα από τον μεθεπόμενο χρόνο.

Πάντως, τα πρόσθετα μέτρα βρίσκονται εκτός των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Θέλουν θετικό σήμα
Μετά την απόφαση για παραμονή τους στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλαράκης, όσο και επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Euro working group, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Στόχος είναι πειστούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και με τη σειρά τους να πείσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το θέμα της Ελλάδας προχωρά.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου, ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς. 

Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αισιόδοξος για συμφωνία στις 20 Μαρτίου ο Γιώργος Σταθάκης – ΒΙΝΤΕΟ

10:19 πμ
Αισιόδοξος για συμφωνία στις 20 Μαρτίου ο Γιώργος Σταθάκης – ΒΙΝΤΕΟ
Την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τα μέτρα και τα αντίμετρα εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.
«Εγώ θεωρώ ότι εφόσον συνεχίσουμε εντατικά, θα έχουμε κλείσει το “stuff level agreement” μέχρι τις 20 Μαρτίου. Μπορεί να λύσουμε και τα μέτρα-αντιμέτρα, και αυτά μέχρι τις 20 Μαρτίου», δήλωσε ο κ.Σταθάκης στον ΣΚΑΙ, και εκκρεμεί το πακέτο πλεονάσματα και χρέος.
Ο υπουργός τόνισε πως ο Μάιος δεν είναι αποδεκτός χρόνος ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, «εμείς θέλουμε άμεση λύση». «Δουλειά μας είναι να συμφωνήσουμε γρήγορα, θέλουμε άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων», είπε.
Για την συμφωνία που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όπως είπε ο κύριος Σταθάκης, έχουν μείνει τα εργασιακά «που έχουν μια ιδιαιτερότητα γιατί τα είχαμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, τώρα πρέπει να μπει και το ΔΝΤ, αλλά νομίζω θα τα βρούμε».
Τα μέτρα - αντιμέτρα θα έχουν μηδενικό κόστος και επιδιώκουμε να είναι και κοινωνικά μηδενικού αντίκτυπου, δήλωσε ο κύριος Σταθάκης και τόνισε πως όλα, και τα «θετικά» και τα «αρνητικά», όπως τα χαρακτήρισε θα περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2018.
«Στον προϋπολογισμό του 2019 θα υπάρχουν όλα μέσα και τα αρνητικά και τα αντιμέτρα και η πρόβλεψη για το πλεόνασμα, όλο το πακέτο θα αποτυπωθεί στο τέλος του 2018».
Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018, χωρίς επιπρόσθετο μέτρο, όπως το είχαμε συμφωνήσει, σχολίασε αναφορικά με τις αιτιάσεις περί 4ου μνημονίου.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούν τα πλεονάσματα ύψους 3,5% να είναι επιτεύξιμα, απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που σήμερα φαίνεται εφικτό.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου υπήρξε συμφωνία χθες το βράδυ, σημείωσε ότι εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και περιλαμβάνεται το 85% κάθε κατηγορίας φόρων και τα τραπεζικά δάνεια. Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να είναι βιώσιμες.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα.
Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.


http://www.enikos.gr/economy/503584/aisiodoxos-gia-symfonia-stis-20-martiou-o-giorgos-stathakis-video

Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

09:56 μμ, Τετάρτη 08 Μαρ 2017
Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δήλωσε στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα το βράδυ, ή αύριο.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται με αντικείμενο τα εργασιακά θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: