Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο κληρονόμο

Αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο κληρονόμο




Δ ικαιώματα του παιδιού

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Αποποίηση κληρονομίας από ανήλικο κληρονόμο

Μάρτιος 2017

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Μόσχος
Ειδικός επιστήμονας: Μαρία Μπλιάτη

Μητέρα ανήλικου κληρονόμου απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, επειδή η ΔΟΥ Ηλιούπολης αρνήθηκε να δεχθεί ως έγκυρη την αποποίηση κληρονομίας, θεωρώντας ότι με την ενηλικίωσή του ο κληρονόμος όφειλε να έχει προβεί προηγουμένως σε απογραφή της κληρονομίας.

Η μητέρα είχε υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για τη χορήγηση άδειας, ώστε να προβεί σε αποποίηση της κληρονομίας για λογαριασμό του τέκνου, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί αυτό με την προσωπική του περιουσία για τα χρέη του αποβιώσαντα πατέρα. Το τέκνο ενηλικιώθηκε πριν συζητηθεί η αίτηση και αποποιήθηκε νομίμως την κληρονομία. Για τους δύο αυτούς λόγους (επελθούσα ενηλικίωση, συντελεσθείσα αποποίηση), το δικαστήριο απέρριψε ως ‘άνευ αντικειμένου’ την αίτηση της μητέρας, όταν αυτή συζητήθηκε τελικά.

Ο νόμος όμως, για λόγους προστασίας της ανηλικότητας, κατοχυρώνει για τον ανήλικο κληρονόμο το ευεργέτημα της απογραφής και τη μη έκπτωση από αυτό πριν την πάροδο έτους από την ενηλικίωση, ώστε να μην αναλάβει τα βάρη της κληρονομιάς, χωρίς τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης για το παθητικό της.

Η παρερμηνεία της σχετικής διάταξης από τη Δ ΟΥ Ηλιούπολης αντίθετα, θα οδηγούσε σε ανεπιεική αποτελέσματα σε βάρος του κληρονόμου, δηλαδή σε επιβάρυνσή του για τα χρέη της κληρονομιάς με την προσωπική του περιουσία, παρόλο που δεν είχε χάσει κατά τη διάρκεια της ανηλικότητάς του την τετράμηνη προθεσμία αποποίησης, χάρη στην εμπρόθεσμη άσκηση της προαναφερόμενης αίτησης προς το δικαστήριο από την ασκούσα τη γονική μέριμνά του. Η άποψη της ΔΟΥ ήταν αντίθετη με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, αλλά και με την ad hoc δικαστική απόφαση, που έκρινε έγκυρη την αποποίηση του συγκεκριμένου φορολογούμενου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της ερμηνείας της ΔΟΥ. Μετά από επανειλημμένες επικοινωνίες, το υπουργείο υιοθέτησε τις απόψεις της Ανεξάρτητης Αρχής. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάχθηκαν τα συμφέροντα του ανήλικου, κατά την επαγωγή της κληρονομίας, κληρονόμου.

Πληροφορίες: Τηλ. 213 1306 767, press@synigoros.gr

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: