Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Τόμσεν: Γι' αυτούς τους λόγους δεν κλείνει η αξιολόγηση (βίντεο)

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τόμσεν: Γι' αυτούς τους λόγους δεν κλείνει η αξιολόγηση (βίντεο)

Τόμσεν: Γι' αυτούς τους λόγους δεν κλείνει η αξιολόγηση (βίντεο)
Νούμερο ένα πρόβλημα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι τα εργασιακά. Αυτό τονίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει σύγκλιση για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο, στα φορολογικά και στο ασφαλιστικό.

Όλα αυτά σε ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη (23.03.2017) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ», video από την οποία αποκαλύπτει το cnn.gr.
«Τα βασικά ζητήματα στα δημοσιονομικά αφορούν στις παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο συνταξιοδοτικό, που θα δημιουργήσουν χώρο για να έχουμε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, βάσει της δικής μας οπτικής και όχι δημοσιονομικός χώρος για να έχει η Ελλάδα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοφλήσει το χρέος. Δεν είναι αυτή η δική μας οπτική», είπε ο Τόμσεν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων.
Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες». Υπάρχει δηλαδή σύγκλιση σε όλα τα θέματα, πλην των εργασιακών, για τα οποία είπε: «Ζητάμε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. να μην αλλάξει το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό) αλλά να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Διεμήνυσε δε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσει αφού κλείσει η διαπραγμάτευση. «Όταν θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα των πολιτικών, το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του χρέους». Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε, ότι το θέμα δεν θα φτάσει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ. «Δεν είμαστε εδώ για να παρέχουμε στήριξη σε ρευστότητα, στηρίζουμε μόνο όταν έχουμε ένα πρόγραμμα που επιλύει μακροπρόθεσμα τα θέματα, απαιτεί από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους».
Και σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν αυτό "κλείσει" τότε θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. «Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι είναι αποδεκτό να παρέχουν υπό προϋποθέσεις ελάφρυνση του χρέους» είπε, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει πως η ελάφρυνση του χρέους θα έρθει στο τέλος του προγράμματος και αφού η Ελλάδα πιάσει τους στόχους. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια ευρύτερη κατανόηση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που μένει να γίνει» κατέληξε.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREXIT

Προβόπουλος: Πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο

Προβόπουλος: Πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο
«Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», διερωτάται  ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι συζητήσεις για Grexit συνεχίζονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου το οποίο όπως είπε θεωρεί πολύ πιθανό.
Ο  κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε συνέχεια συντάξεις και εισοδήματα των εργαζομένων και των άλλων φορέων και να αφήνουμε στην άκρη μεταρρυθμίσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο την χώρα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του»  ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δήλωσε ότι ακόμα και να κλείσει θετικά έχουμε ήδη χάσει ένα εξάμηνο από το έτος.
«Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;», όπως υπογράμμισε.
Οπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει στις αγορές από τα μέσα της χρονιάς, κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ τόνισε ότι θεωρεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του ότι σε περίπυωση που συνεχιστεί η τάση φυγής καταθέσεων και κόκκινων δανείων, η χρονιά θα κλείσει με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες και του χρόνου θα πρέπει να υποβληθούν σε στρες τεστ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: