Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Λεφτά δεν υπάρχουν» παρά τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

«Λεφτά δεν υπάρχουν» παρά τη στάση πληρωμών του Δημοσίου

Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτελεί έναν προϋπολογισμό γεμάτο ταμειακά ελλείμματα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
lefta-den-uparxoun-para-ti-stasi-plirwmwn-tou-dimosiou
 
Λεφτά για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι και τον Ιούλιο χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές δεν… υπάρχουν. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα αναγνωρίζουν όσοι έχουν γνώση των δημόσιων οικονομικών της χώρας αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κρατικά ταμεία.
Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη: μέχρι και τον Ιούνιο, τα έσοδα του δημοσίου δεν επαρκούν καν για να καλύψουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, θα συνεχιστούν οι πρακτικές του «παγώματος» δαπανών και της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία να είναι προφανείς.
Ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου να δέσμευε η κυβέρνηση, πάλι θα φτάναμε τον Ιούλιο να έχουμε οριακά αποπληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ίδια στιγμή να έχουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία χωρίς ένα ευρώ στα ταμεία.    
Μπορεί η κυβέρνηση να μην δέχεται ότι το α’ εξάμηνο του 2017 είναι, ουσιαστικά, μια επανάληψη του α’ εξαμήνου του 2015, ωστόσο, τα κοινά χαρακτηριστικά αυξάνονται όσο περνούν οι ημέρες και εβδομάδες χωρίς να παρατηρούνται σημάδια σύγκλισης. Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, είχαμε μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία.
Όπως και το 2015, έτσι και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτελεί έναν προϋπολογισμό γεμάτο ταμειακά ελλείμματα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Αυτό συμβαίνει διότι τα φορολογικά έσοδα εισπράττονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο β’ εξάμηνο του έτους. Το οικονομικό επιτελείο, έχει την …ατυχία όλες οι μεγάλης απόδοσης φορολογικές υποχρεώσεις, να είναι προγραμματισμένες για μετά τον Ιούλιο: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας.
Το πρώτο εξάμηνο, στηρίζεται ουσιαστικά στον ΦΠΑ, στην παρακράτηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και στα έσοδα από τα Τελωνεία τα οποία όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 2017: Το ταμειακό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν προγραμματισμένο να είναι αρνητικό κατά 1,4 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου κατά 2 δις. ευρώ στο τέλος Απριλίου, κατά 3,092 δις. ευρώ στο τέλος Μαίου και κατά 4,195 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Αυτό το έλλειμμα, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να το καλύψει με πάγωμα των δαπανών. Κάτι που σημαίνει ότι από τα τρέχοντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Η μόνη «δεξαμενή» είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Και αυτά όμως, μετά βίας έφταναν στα 11 δις ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου ενώ οι πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση και κατά τον Φεβρουάριο και κατά τον Μάρτιο δεδομένου ότι «τρέχουν» οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Να σημειωθεί ότι αυτά τα 11 δις. ευρώ περιλαμβάνουν το αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των συντάξεων (περίπου 2,6 δις. ευρώ) αλλά και τα χρήματα των νοσοκομείων (περίπου 810 εκατ. ευρώ) όπως επίσης και τα ταμεία των δήμων όλης της χώρας (σ.σ εκεί υπάρχουν περίπου 2,5 δις. ευρώ).
Ήδη έχει φανεί το τι θα ακολουθήσει και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές: θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου οι οποίες ήδη φούσκωσαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Επίσης, θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες του δημοσίου έναντι του στόχου καθώς μόνο στο πρώτο δίμηνο, η διαφορά έχει φτάσει στα δύο δις. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: