Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Υποβολή της δήλωσης φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 και καταβολή του φόρου με την συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Υποβολή της δήλωσης φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 και καταβολή του φόρου με την συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας




Με την υπόψη τροπολογία προβλέπεται ότι ο φόρος και η εισφορά πλοίων πρώτης κατηγορίας νηολογούμενων υπό ελληνική σημαία του ν. 27/1975 καταβάλλεται σε δολάρια Η.Π.Α. ή σε λίρες Αγγλίας, με βάση την τιμή αναφοράς τους έναντι του ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, αντί της τιμής αγοράς συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος, που ισχύει σήμερα.

Τα ανωτέρω ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από 01.01.2017 και αφορούν σε φορολογικές περιόδους από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο.


Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καθορίζεται ως επίσημη ισοτιμία (rate) του δολαρίου Η.Π.Α. και της λίρας Αγγλίας έναντι του ευρώ, η συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αντί της τιμής αγοράς συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την διαδικασία υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν.27/1975 και καταβολής του φόρου σε ευρώ.

Η προτεινόμενη διάταξη επιβάλλεται δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζει μέσω τηλεσύσκεψης μεταξύ Κεντρικών Τραπεζών εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, κατάλογο ισοτιμιών συγκεκριμένων νομισμάτων έναντι του ευρώ που φέρει την ονομασία «συναλλαγματικές ισοτιμίες αναφοράς του ευρώ» όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ισοτιμία του δολαρίου Η.Π.Α. και της λίρας Αγγλίας έναντι του Ευρώ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο .......
Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 27/1975


1. α) Η παρ. 1 του άρθ. 16 του ν. 27/1975 (Α' 77) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ο φόρος και η εισφορά, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθ. 6, 8 και 10 του παρόντος νόμου, καταβάλλεται σε δολάρια Η.Π.Α. ή σε λίρες Αγγλίας, κατόπιν επιλογής του υπόχρεου με βάση την επίσημη ισοτιμία μεταξύ των νομισμάτων αυτών, τα οποία μετατρέπονται σε ευρώ με βάση την τιμή αναφοράς τους έναντι του ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.»
β) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθ. 16 του ν. 27/1975 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ποσά φόρου και εισφοράς του παρόντος νόμου που με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μειώνουν τα βεβαιωθέντα ποσά των αρχικών δηλώσεων, συμψηφίζονται με τυχόν οφειλόμενο φόρο ή εισφορά και αν δεν υπάρχουν τέτοια, επιστρέφονται σε ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία των νομισμάτων της παρ. 1 κατά το χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης».

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.1.2017 και αφορούν σε φορολογικές περιόδους από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: