Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ Σταθάκης: Μόνη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση τα εργασιακά

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

Σταθάκης: Μόνη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση τα εργασιακά

Σταθάκης: Μόνη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση τα εργασιακά
«H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, αλλά θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Τόνισε πως «το πακέτο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντιμέτρα», πρόσθεσε ότι παραμένει ακόμη ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για τα ενεργειακά, εκτίμησε, όμως, ότι θα λυθεί.
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2018 και το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων, στη συνέχεια, θα έχει μηδενικό και δημοσιονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται με αφετηρία το 2% αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον δημοσιονομικά τα πράγματα είναι καλύτερα.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούν τα πλεονάσματα ύψους 3,5% να είναι επιτεύξιμα, απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που σήμερα φαίνεται εφικτό.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου υπήρξε συμφωνία χθες το βράδυ, σημείωσε ότι εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και περιλαμβάνεται το 85% κάθε κατηγορίας φόρων και τα τραπεζικά δάνεια. Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να είναι βιώσιμες.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: