Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Τέλος στα «μπλοκάκια» - 100 χιλ. διαγραφές το επόμενο δίμηνο

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος στα «μπλοκάκια» - 100 χιλ. διαγραφές το επόμενο δίμηνο

Τέλος στα «μπλοκάκια» - 100 χιλ. διαγραφές το επόμενο δίμηνο
Σε μεγάλο βραχνά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα του κράτους αναδεικνύεται η «αναγκαστική» διακοπή εργασιών των ελεύθερων επαγγελματιών. 
Οι φορολογούμενοι σπεύδουν καθημερινά στις εφορίες για να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2016, που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988, αριθμός που μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλιας. 
Σύμφωνα μάλιστα με υπάλληλο στη ΔΟΥ Ομονοίας στο συγκεκριμένο παράρτημα καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο τουλάχιστον τέσσερις διαγραφές, κυρίως από δικηγόρους, μηχανικούς και δημοσιογράφους, ενώ σημειώνει πως κάποιος που κλείνει το «μπλοκάκι» του σπάνια θα μπει στη διαδικασία να το ξανανοίξει, ακόμη κι αν βρει δουλειά. 


Παύση εργασιών για 100.000 «μπλοκάκια» το επόμενο δίμηνο!

Παύση εργασιών για 100.000 «μπλοκάκια» το επόμενο δίμηνο!


Κοσμοσυρροή καταγράφεται στις εφορίες, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν μαζικά να κλείσουν τα «μπλοκάκια» για να γλιτώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Από τον Μάιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι τις αρχές Φερβουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988 αριθμός ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) κ. Αντώνη Κόλλια.
Μάλιστα το κίνημα «Σφραγίζω τα Βιβλία» ανοίγει τρύπα πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Υπάλληλος στη ΔΥΟ Ομονοίας αποκαλύπτει πως κατά μέσο όρο καταγράφονται στο συγκεκριμένο παράρτημα, σε ημερήσια βάση, τουλάχιστον τέσσερις διαγραφές, κυρίως από δικηγόρους, μηχανικούς και δημοσιογράφου, ενώ υπογραμμίζει πως σπάνια κάποιος που κλείνει το «μπλοκάκι» του μπαίνει στη διαδικασία να το ξανανοίξει, ακόμη και αν βρει δουλειά.
Η «επιδημία» διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας με ακύρωση των βιβλίων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών προκαλεί σοβαρές δημοσιονομικές παρενέργειες. 

Μόνο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ απώλειες της τάξης των 249 εκατ. ευρώ θα έχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικοί υπολογίζουν πως η «χασούρα» μόνο για το 2016 αγγίζει τα 43,8 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο πως η κοινωνική ασφάλιση στερήθηκε κατά μέσον όρο 4 μήνες εισφορών από κάθε «μπλοκάκι» που έκλεισε μετά τον Μάιο (η μηνιαία εισφορά ήταν της τάξης των 243 ευρώ). 

Αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μπλοκάκια» που έκλειναν εντός της περσινής χρονιάς τα Ταμεία έχαναν 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα... Οι εκτιμήσεις πως εντός του 2017 οι διακοπές δραστηριότητας θα αγγίξουν προσθετικά τις 100.000 οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως μόνο για το 2017 οι απώλειες για τον ΕΦΚΑ εκτοξεύονται στα 205 εκατομμύρια ευρώ. 

Η μέση εισφορά πλέον είναι στα 190 ευρώ για εισόδημα της τάξης των 700 ευρώ και η απώλεια απλώνεται για την πλειονότητα σε 12μηνη βάση. Να σημειωθεί πως οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) που ήταν μισθωτοί και διατηρούσαν παράλληλα «μπλοκάκι» εξαιρούνταν από τις εισφορές. «Οι απώλειες από τις διακοπές δραστηριοτήτων φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις προσδοκίες που υπήρχαν σχετικά με την αύξηση των εισφορών στους έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει το Οικονομικό Επιμελητήριο προκύπτει ότι για έναν ελεύθερο επαγγελματία με καθαρό εισόδημα 24.000 ευρώ το 26,95% πάει στις ασφαλιστικές εισφορές (ήτοι 6.468 ευρώ), 3.857,04 ευρώ πάνε στο φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και 121,68 ευρώ στην εισφορά αλληλεγγύης. Μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. 

Οσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, τους μένουν καθαρά 15.347,83 ευρώ, αφού οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα 13.475 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος τα 9.713,59 ευρώ, το ίδιο ποσό για την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, 1.099,99 ευρώ πάνε για την εισφορά αλληλεγγύης και 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος.
«Εάν κάποιος έχει τον χρόνο καθαρά έσοδα 50.000 ευρώ, δεν τον συμφέρει να τα αυξήσει στα 70.000, καθώς από τα επιπλέον 20.000 ευρώ τελικά θα του μείνουν κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Την ίδια ώρα δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης καταγράφουν τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

Βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016, περί τις 155.460 επιχειρήσεις είχαν τζίρο κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, 2.718 κινήθηκαν μεταξύ 3-5 εκατ. ευρώ, 1.554 εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών από 5-8 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που ο τζίρος τους διαμορφώθηκε από 8 εκατομμύρια ευρώ και πάνω ανήλθε σε 2.720.

Πηγή: Έθνος

«Μπλοκάκια»: 105.000 φορολογούμενοι «κατέβασαν ρολά» λόγω φόρων και εισφορών

«Μπλοκάκια»: 105.000 φορολογούμενοι «κατέβασαν ρολά» λόγω φόρων και εισφορών

Πρώτα ήρθε το Τέλος Επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακολούθησε η αύξηση των προκαταβολών φόρου φτάνοντας πλέον το 100%.
Τώρα, με το βουνό των φόρων να έχει λυγίσει έναν στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από το 2011, τη χαριστική βολή στα φυσικά πρόσωπα τα οποία αμείβονται με τα λεγόμενα «μπλοκάκια» έρχεται να δώσει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «Τα Νέα», τη διετία 2015-2016, 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Πρακτικά, περίπου ένα στα είκοσι φυσικά και νομικά με επιχειρηματική δραστηριότητα κατέβασαν ρολά για την εφορία διότι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα βάρη της κρίσης ή για να γλιτώσουν από το τσουνάμι φόρων και τελών ρισκάροντας τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους σε καθεστώς παραοικονομίας.
Από το 2011 έως σήμερα οι διακοπές εργασιών φτάνουν τις 250.000.
Τα στοιχεία του Taxisnet δείχνουν οι ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 2.221.085 εκ των οποίων 1.607.938 είναι φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηρότητα.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στο τέλος του μήνα, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των αυξημένων εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, πόσα «μπλοκάκια» και πόσα βιβλία θα έχουν παραμείνει ενεργά.
Λογιστές εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες οι διακοπές εργασιών ξεπερνούν τις 5.000 σε μηνιαία βάση χωρίς να υπολογίζονται όλοι αυτοί οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις είτε αλλάζουν νομική μορφή στην επιχείρησή τους (η τελευταία μόδα είναι οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) είτε επιζητούν φοροασφαλιστικό σωσίβιο σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία.
Κατέγραψαν ήδη ένα κύμα αυξημένων διακοπών εργασιών τον Δεκέμβριο και προβλέπουν ραγδαία επιτάχυνση στο κλείσιμο βιβλίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν πλέον ξεκαθαρίσει απόλυτα το νέο περιβάλλον εισφορών.
Ήδη έπειτα από διευκρινήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μισθωτοί οι οποίοι έχουν παράλληλη δεύτερη απασχόληση και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα επωμίζονται αποκλειστικά, χωρίς τη συνδρομή του εργοδότη, εισφορές 26,97%.
Ο εργαζόμενος αυτός για το εισόδημά του θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 22% έως και 45% θα έρθει αντιμέτωπος με ειδική εισφορά αλληλεγγύης (έως 10%) και με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Χώρια το κόστος του λογιστή για να του κρατά τα βιβλία.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα δουλεύουν για να αμείβονται καθαρά με λιγότερα από τα μισά των μεικτών αποδοχών τους. Τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν η εφορία και το ασφαλιστικό Ταμείο.
Θολό παραμένει άλλωστε το τοπίο για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως δύο εργοδότες καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη επακριβώς πως θα κατανέμεται η εισφορά 26,95%.
Ο νόμος ορίζει ότι το 20% υπέρ κύριας ασφάλισης επιμερίζεται σε 13,33% στον εργοδότη και 6,67% στον εργαζόμενο και επιβάλλεται ένα πρόσθετο 6,97% υπέρ υγείας που δεν έχει διευκρινιστεί από ποιον θα καταβάλλεται.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: