Επιλέγουμε διάσπαρτα κάποια θέματα που ενδιαφέρουν τους Επαγγελματίες και τις εταιρείες, που ανακαλύψαμε στη στήλη «Φοροαπόψεις» του δικτυακού τόπου https://www.artion.gr/. Τα θέματα προκύπτουν κυρίως από την επικαιρότητα και τίθενται περιληπτικά.
  • Φορολόγηση κερδών / διοίκηση / ΦΠΑ υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας:Το υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας, φορολογείται για τα κέρδη του στην Ελλάδα με τον ελληνικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή επί επιχειρηματικών κερδών 29%. Το υποκατάστημα διοικείται από τον νόμιμο εκπρόσωπο, ο οποίος διορίζεται από την αλλοδαπή εταιρεία, γνωστοποιείται στην αρμόδια κατά τόπο υπηρεσία ΓΕΜΗ και έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί το υποκατάστημα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος ευθύνεται όπως το µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μιας ΑΕ ή ο διαχειριστής μιας ΕΠΕ-ΙΚΕ. Το υποκατάστημα στην Ελλάδα, αποτελεί πρόσωπο υποκείμενο στο ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν 2859/2000 και έχει όλες τις υποχρεώσεις ως προς τη φορολογία του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 και 38 του ΦΠΑ. Η αξία των στοιχείων που εκδίδονται από το υποκατάστημα για τις πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
  • Προσωπική εταιρεία (Ο.Ε.-Ε.Ε.) με συμμετοχή μονοπρόσωπης κεφαλαιουχικής όπου έχουμε ταύτιση μεταξύ των δύο εταίρων:Είναι δυνατή η λειτουργία προσωπικής εταιρείας π.χ. Ο.Ε., όπου εταίροι είναι ο Α και η μονοπρόσωπη ΙΚΕ με μοναδικό εταίρο πάλι τον Α. Κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από την εταιρική νομοθεσία και το επιβεβαιώνει η οδηγία του Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 25976/ 2017. Σε περίπτωση που μία προσωπική εταιρεία λόγω αποχώρησης των λοιπών εταίρων απομείνει μόνο με έναν, έχει 4 μήνες να τον αντικαταστήσει αλλιώς λύνεται αυτοδίκαια. Η δημιουργία μίας μονοπρόσωπης ΙΚΕ η οποία θα εισέλθει στην Ο.Ε. είναι μία λύση ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η προσωπική εταιρεία.

Τα θέματα παρατίθενται από την  επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝμε την επιμέλεια του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

  • Υπεραξία πώλησης εταιρικού μεριδίου Ο.Ε.-Ε.Ε.: Στην περίπτωση πώλησης εταιρικών μεριδίων προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. – Ε.Ε.), ως τιμή πώλησης θα λαμβάνεται αυτή που δηλώνεται από τους συναλλασσόμενους και αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο μεταβίβασης (ΠΟΛ 1032/2015).
  • Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και Μετατροπή Ατομικής επιχείρησης σε ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ :Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1042/2017, κατά τη «μετατροπή» ατομικής επιχείρησης σε κεφαλαιουχική εταιρία δεν επιβάλλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου κατ’ εφαρμογή των οριζομένων στις διατάξεις του ν. 4254/2014 από τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου αυτού (7 Απριλίου 2014), διότι η μετατροπή εν προκειμένω διενεργείται με σύσταση εταιρείας και όχι με μεταβολή του νομικού τύπου υφιστάμενης εταιρείας.
  • Απαλλαγή ΦΠΑ για παροχή δωρεάν προϊόντων σε πρόσφυγες:Με την εγκύκλιο 1023/2017 ρυθμίζεται το ζήτημα εφαρμογής ΦΠΑ στις Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών άνευ ανταλλάγματος από υποκείμενους στο φόρο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Αναγκαίες προϋποθέσεις είναι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που διατίθενται άνευ ανταλλάγματος να προορίζονται για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που εισρέουν και φιλοξενούνται στη χώρα μας. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσεται, το αργότερο έως την παράδοση των αγαθών ή την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών, πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή παροχής/λήψης των υπηρεσιών. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01.12.2015 και εφεξής.
  • Δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2016 στο ΓΕΜΗ: Καταργείται η δημοσίευση τόσο των οικονομικών καταστάσεων – εκθέσεων διαχείρισης – πρακτικών τακτικών Γενικών Συνελεύσεων σε δύο φάσεις. Πλέον, όλα τα ανωτέρω πρέπει να δημοσιευθούν εντός 20 ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της τακτικής Γ.Σ. πράγμα που σημαίνει πρακτικά πως μαζί με την Τακτική Γ.Σ. μπορούμε να υποβάλουμε όλα τα έγγραφα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι πολύ μικρές οντότητες (σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.) απαλλάσσονται της υποχρέωσης δημοσίευσης έκθεσης διαχείρισης. Δεδομένου ότι η τακτική Γ.Σ. πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, τα παραπάνω έγγραφα μπορούν να δημοσιευτούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει για ΕΠΕ-ΙΚΕ.
  • Διακοπή εργασιών βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών εργασιών: Με την εγκύκλιο 1019/2017 δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για την διαδικασία διακοπής εργασιών σε προγενέστερο του πραγματικού χρόνο, νομικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής στις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται από 22-12-2016 μέχρι και 31-5-2017, εφόσον η προθεσμία για την υποβολή τους είχε λήξει μέχρι τις 30-9-2016. Περαιτέρω, με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών στη Δ.Ο.Υ., ελέγχεται εάν έχει καταχωρηθεί στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, μεταβολή ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε μεταβολή, τότε η διακοπή δεν μπορεί να γίνει σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας μεταβολής. Εξαίρεση αποτελεί η μεταφορά έδρας στις ατομικές επιχειρήσεις όταν ταυτίζεται με την κατοικία. Σε κάθε περίπτωση, για τη διακοπή των εργασιών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης εργασιών. Κατά τη δηλούμενη ημερομηνία παύσης εργασιών δεν θα πρέπει να υπάρχουν ακίνητα στην ιδιοκτησία της επιχείρησης.