Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Προτεραιότητα η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

Προτεραιότητα η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

Απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου σε ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ * Η αλυσίδα ταχυφαγείων "Everest" έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων, τόνισε η υπουργός Εργασίας με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στην πλ. Βικτωρίας
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «θα διερευνήσει σε βάθος το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ταχυφαγείο ‘Everest’ στην πλατεία Βικτώριας, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα περιθώρια για την απόδοση των ευθυνών όπου αυτές αναλογούν» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα ταχυφαγεία. Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε ακόμη αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της εστίασης για τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, αλλά και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Η υπουργός σημείωσε πως η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στο «Everest» της πλατείας Βικτωρίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τόνισε όμως ότι η αλυσίδα ταχυφαγείων «Everest» έχει ενταχθεί στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων σε πολυκαταστήματα - μεγάλες αλυσίδες. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος, 2 Δεκεμβρίου του 2016, έγιναν 30 έλεγχοι σε ταχυφαγεία «Everest» και επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ, έγιναν 5 κλήσεις για παροχή γραπτών εξηγήσεων, ενώ δόθηκαν επίσης συστάσεις και υποδείξεις για συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου του 2016 οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις του ΣΕΠΕ διενέργησαν 26 ελέγχους σε καταστήματα «Everest» διαπιστώνοντας 4 περιπτώσεις παράβασης ωραρίου εργασίας για τις οποίες δόθηκε προθεσμία υποβολής γραπτών εξηγήσεων, μία περίπτωση μη τήρησης κατάστασης προσωπικού και ωρών εργασίας, μία περίπτωση μη τήρησης βιβλίου κανονικών αδειών και μία περίπτωση παράβασης των χρονικών ορίων εργασίας για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Πρόστιμα 5,6 εκατ. από το ΣΕΠΕ το πρώτο 9μηνο του 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου συνολικά για τον κλάδο της εστίασης την περίοδο μεταξύ 1.1.2014 και 30.6.2016, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία πραγματοποίησαν 7.514 ελέγχους και επανελέγχους, υποβάλλοντας 37 μηνύσεις και επιβάλλοντας 276 πρόστιμα ύψους 1.356.398 ευρώ.
Όσον αφορά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις επισιτισμού, οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν το πρώτο εννεάμηνο του 2016 συνολικά 3.813 ελέγχους, υποβάλλοντας 156 μηνύσεις και 103 μηνυτήριες αναφορές, ενώ επέβαλαν 1.344 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.600.513 ευρώ.
Επίσης οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ μεσολάβησαν σε 1.383 περιπτώσεις εργατικών διαφορών, από τις οποίες οι 339 παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια, οι 457 ματαιώθηκαν, ενώ 587 επιλύθηκαν με καταβολή 755.853 ευρώ στους προσφεύγοντες.

"Επαναξιολογούμε συνολικά το πλαίσιο για την ασφάλεια των εργαζομένων"

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης» προαναγγέλλοντας θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που «θα συμβάλει πραγματικά» στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, όπως και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό και μέσα. Η υπουργός σημείωσε επίσης: «Επαναξιολογούμε συνολικά το πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες, με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: