Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι κρύβει η συμφωνία των Βρυξελλών: Από τώρα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα μέτρα για τις συντάξεις

Τι κρύβει η συμφωνία των Βρυξελλών: Από τώρα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα μέτρα για τις συντάξεις

03:13 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
To πακέτο στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ το βράδυ της Δευτέρας για την Ελλάδα δεν προϋποθέτει απαραιτήτως την μείωση ή την εξάλειψη της διαφοράς των εκτιμήσεων των θεσμών, ούτε στη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και στην ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, έχει όμως σχεδιαστεί να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
Οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να κλείσουν τις διαφορές του για τα πρόσθετα μέτρα του 2%, όμως ακόμα και αν αυτό δε συμβεί, το πακέτο των προληπτικών μέτρων και των προληπτικών δαπανών (αναδιανομής), είναι αρκετό για τη συμφωνία των κρατών μελών, της Ελλάδας και του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα η φορολογική βάση θα διευρυνθεί από τώρα, με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά τα μέτρα για τις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο αν αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο - κάτι που θα κριθεί το 2019 και όχι τώρα. Τo αν η διαφορά των 2 μονάδων του ΑΕΠ μειωθεί ή όχι θα φανεί όταν τα στελέχη της τρόικας επιχειρήσουν να μεταφράσουν τα ταμειακά στοιχεία της κυβέρνησης σε στοιχεία εθνικών λογαριασμών στα πρότυπα της Eurostat.
Τι κρύβει η συμφωνία των Βρυξελλών: Από τώρα η μείωση του αφορολόγητου, αργότερα τα μέτρα για τις συντάξεις
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ θα φτιάξει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μετά τον συνυπολογισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα είναι θετική.
Ήταν σημαντικό να έχουμε συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, λένε στις Βρυξέλλες. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην Αθήνα. Θα υπάρξει νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, που αν οι προβλέψεις της ΕΕ είναι σωστές τότε θα υπάρχει υπεραπόδοση και ως εκ τούτου θα υλοποιηθούν και φοροαπαλλαγές. Οι φόροι είναι υψηλοί και έχει νόημα η μείωσή τους, εκτιμούν. Όλες οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην Αθήνα.
Για τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάμε γρήγορα σε συμφωνία διότι η αβεβαιότητα διώχνει καταθέσεις και ανεβάζει τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε αποπληρωμή χρεών από την κυβέρνηση στο εσωτερικό.
Το σύνολο του πακέτου των 86 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να χρειαστεί (χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ενώ η Αθήνα αποπλήρωσε ήδη και 2 δισ. προς τον ΕSM).
Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να γίνουν όλα μέχρι τις 20 Μαρτίου, ίσως ο Απρίλιος (6-7) όμως είναι πιο πιθανός, κανείς όμως δεν αποκλείει και την 20 Μαρτίου.
Αυτό συμβαίνει γιατί είτε είναι δύσκολες μεταρρυθμίσεις, είτε είναι τεχνικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Δεν ξεκινάμε όμως από το μηδέν.
Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να μην καταφέρουμε να τα βρούμε με το ΔΝΤ, εξαιρετικά μικρή. Ετήσιο πρόγραμμα ή 15 μηνών πρόγραμμα.
Σε σχέση με το χρέος οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι από ότι ήταν τον Μάιο. Το ΔΝΤ είναι μεγάλος οργανισμός και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Η δέσμευση 18 υπουργών Οικονομικών είναι εξαιρετικά σημαντική για να την υποτιμούμε, λένε στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τα τυπικά της υπόθεσης προς το παρόν το πρόγραμμα του ESM πάει ως τον Αύγουστο 2018, τα χρήματα δεν θα χρειαστούν στο σύνολό τους και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα μετά το 2018. Το έλλειμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Χωρίς έλλειμμα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση.
Χρήματα χρειάζονται μόνο για τα arrears και τα ομόλογα προς το εξωτερικό. Αν δεν υπάρχει έλλειμμα, η προσαρμογή έχει γίνει και δεν χρειάζονται νέα δάνεια.
Εξάλλου τα νούμερα δείχνουν ότι η προσαρμογή έχει γίνει: η Ελλάδα πήγε από το 15,6% το 2009 στο 1% ήδη από πέρσι. Είναι λάθος να λένε διάφοροι ότι τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα.
Πηγή: Real.gr


Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος – Μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και εργασιακά

02:48 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.
«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε και συνέχισε: «Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.
Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος – Μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και εργασιακά
«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To μήνυμα του Σόιμπλε στην Αθήνα: Η δουλειά θα συνεχιστεί και θα είναι δύσκολη

04:58 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017
Δεν μιλήσαμε επί μακρόν χθες στο Eurogroup για το ελληνικό θέμα, αλλά καταφέραμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει τώρα μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη βάση των συζητήσεων που θα συνεχιστούν και έτσι μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ECOFIN, στις Βρυξέλλες.
Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν επί τη βάσει των ισχυουσών συμφωνιών που έγιναν τον περασμένο Μάιο, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ μετά το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και μεσοπρόσθεσμα, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί τι ακριβώς σημαίνει. Οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνήσαμε σε πρώτο επίπεδο ποιες είναι οι αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».
To μήνυμα του Σόιμπλε στην Αθήνα: Η δουλειά θα συνεχιστεί και θα είναι δύσκολη
«Συμφωνήσαμε επίσης να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις σύμφωνα με την πραγματική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων των διαφορετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξή της, αφού η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός και προσέθεσε:
«Το δύσκολο θέμα τους περασμένους μήνες ήταν ότι το ΔΝΤ επέμενε τα μέτρα να πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το Κοινοβούλιο. Τώρα συμφωνήσαμε τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να εξαρτηθεί η ισχύς τους από την πραγματική εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το σωστό».
Στη συνέχεια ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγή από τα δημοσιονομικά μέτρα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας: «Δεν το κατανοώ αυτό. Όλα τα προγράμματα προβλέπουν ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές μέσω των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπουν -και η Ελλάδα- σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης. Αυτό ήταν πάντα αποφασιστικής σημασίας, η ανταγωνιστικότητα. Τώρα έχουμε μια ευρύτερη συναίνεση επ΄ αυτού, και όχι τους μάλλον αφηρημένους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους τον 21ο αιώνα. Χρειαζόμαστε μιαν ανταγωνιστική οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη τώρα και φτάσαμε σε ένα καλό σημείο».
«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Η δουλειά θα συνεχιστεί και θα είναι δύσκολη, αλλά δείξαμε στην ελληνική κυβέρνηση έναν δρόμο και εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι ο επικεφαλής του Eurogρoup, o κ. Ντάισελμπλουμ, συνέβαλε πολύ ώστε να είναι δυνατό να γίνουν όλα αυτά κατανοητά στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα και ιδίως στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, αλλά να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι τι είναι σημαντικό ώστε να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πως υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup

06:32 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017
Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε χθες επιτρέποντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για την περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει πως στο τέλος του προγράμματος το Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι στη δημοσιονομική θέση να βγει στις αγορές, είτε επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων είτε οι απαισιόδοξες του ΔΝΤ.
Πως υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup
Επιπλέον, στην περίπτωση που επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως εφόσον το νέο πακέτο εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το σύνολο των 86 δισ. που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα και επομένως αποκλείεται η παράτασή του ή ένα νέο πρόγραμμα.
Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο, αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων.
Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες θεωρείται περισσότερο πιθανό να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται πως μετά τη χθεσινή συμφωνία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, την οποία αναγνωρίζει και το Ταμείο αυξάνοντας τις πιθανότητες παραμονής του.
Όσο για το αν είναι τεχνικά εφικτό να συνάψει η Ελλάδα πρόγραμμα με το ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, οι Βρυξέλλες πιστοποιούν πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Καγκελαρία για το Eurogroup: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση - ΒΙΝΤΕΟ

07:22 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017


http://www.enikos.gr/economy/500987/i-kagkelaria-gia-to-eurogroup-na-kleisei-grigora-i-axiologisi-vid





Ανακοίνωση με πολλά μηνύματα εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup», ενώ σημειώνει πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς «η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί μέχρι το καλοκαίρι».
Ακόμη, η γερμανική Καγκελαρία αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογία, ενώ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους».
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα θα καθορίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα

06:08 μμ, Τρίτη 21 Φεβ 2017
Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα θα καθορίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα
Η Αθήνα θα καθορίσει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα λάβει δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Τέλος, ανέφερε πως, προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: