Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Νέα «βόμβα» Σόιμπλε: Η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα αρχίζει να κινείται

Νέα «βόμβα» Σόιμπλε: Η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα αρχίζει να κινείται

Νέα «βόμβα» Σόιμπλε: Η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα αρχίζει να κινείται

Ενδοκυβερνητική κόντρα προκάλεσε στο Βερολίνο η επιστολή του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προς την κυβερνητική του εταίρο, Άνγκελα Μέρκελ, μέσω της εφημερίδας «Handelsblatt». Στο πλαίσιο αυτής, ο Γκάμπριελ ζητεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια μετά το 2018 και όχι για δέκα, όπως είναι η επιθυμία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η επιστολή φέρει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο να εκφράζει ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. «Ιδιαίτερα οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ αποκλίνουν τόσο πολύ, που φαίνεται αμφίβολη αυτή τη χρονική περίοδο κάποια συμφωνία», σημειώνει ο Γκάμπριελ και προσθέτει: «οι επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να στενέψουν τα περιθώρια χρόνου, γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εποικοδομητική στάση».
Στην επιστολή Γκάμπριελ έχει ήδη απαντήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-και όχι η …παραλήπτρια της επιστολής, Άνγκελα Μέρκελ- δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές τις προτάσεις Γκάμπριελ και υπογραμμίζει πως όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το περιβάλλον Σόιμπλε μεταφέρει στη Handelsblatt πως η πίεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προς την Αθήνα πρέπει να διατηρηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η τρέχουσα αξιολόγηση ενδεχομένως να μην έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, όταν δηλαδή η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, ο αρθρογράφος της Handelsblatt σχολιάζει πως «η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα αρχίζει να κινείται. Μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει χρόνος».






Ο Σόιμπλε προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά...

Πρώτη καταχώρηση: 03/02/2017 - 16:43
Τελευταία δημοσίευση: 03/02/2017 17:06Οικονομία
Ο Σόιμπλε προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά...
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των σχεδίων διεθνούς διάσωσης, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εν τέλει δεν θα αποδώσει», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επιχειρηματική συνάντηση στο Σααρμπρίκεν της δυτικής Γερμανίας.
Ο ίδιος εξάλλου πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί για τα προβλήματά μας – μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη – και η ΕΚΤ ποτέ δεν κουράζεται να το λέει αυτό – δεν κάνουν αυτό το οποίο έχουν δεσμευθεί να κάνουν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: 

Ποτάμι: Ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit με τις καθυστερήσεις Σόιμπλε

Νέα «βόμβα» Σόιμπλε για την αξιολόγηση: Υπάρχει χρόνος μέχρι τον Ιούνιο



Δεν υπάρχουν σχόλια: