Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Πώς οι Σόιμπλε και Τόμσεν μπλόκαραν το σχέδιο των Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ για την Ελλάδα

Πώς οι Σόιμπλε και Τόμσεν μπλόκαραν το σχέδιο των Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 13/02/2017 - 19:18
Τελευταία δημοσίευση: 13/02/2017 19:18Οικονομία
Πώς οι Σόιμπλε και Τόμσεν μπλόκαραν το σχέδιο των Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ για την Ελλάδα
Συμβιβαστική συμφωνία επί της αρχής υπάρχει εδώ και μία εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα κενά είναι οι λεπτομέρειες για το αφορολόγητο, η πιθανή μείωση φορολογίας σε ορισμένες περιπτώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα ώστε να πείσει ότι οι μελλοντικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι, καθώς και οι δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, που συνομίλησε με αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον, η λογική της συμβιβαστικής λύσης που κατέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν να «διαλέξει» η Αθήνα πού θα ενδώσει και τι θα πάρει ως αντάλλαγμα. Γι’ αυτό και οι εν λόγω λεπτομέρειες παρέμεναν ανοικτές προς διαπραγμάτευση.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, όμως, θορυβημένος και «ενημερωμένος» από την ΕΚΤ ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να γίνονται «νευρικές» με το θέμα της Ελλάδας, πρότεινε (σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν) να φύγει το θέμα του χρέους από το κάδρο της δεύτερης διαπραγμάτευσης και να συζητηθούν μόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να αποσυνδεθεί οποιοδήποτε «deadline» και συζήτηση με πιθανές εγκρίσεις και συζητήσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.
Έτσι, η δεύτερη αξιολόγηση θα αποσυνδεόταν με τις ολλανδικές εκλογές και ο κ. Ντάισελμπλουμ θα πιστωνόταν μια «μεγάλη νίκη», που θα ενίσχυε τις πιθανότητες παραμονής του στο τιμόνι του Eurogroup, παρά την όποια ήττα του κόμματός του στις εκλογές, βάσει μιας ειδικής ρύθμισης που θα ψήφιζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως έκαναν στο παρελθόν με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ότι δεν υπάρχει κρίση και διορίες για το ελληνικό θέμα απευθύνονταν κυρίως στις αγορές.
«Ναι» και «όχι» από το ΔΝΤ
Διπλωματική πηγή από την Ουάσιγκτον ανέφερε στο Euro2day.gr ότι η κ. Λαγκάρντ, έχοντας τη στήριξη ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνας, αποδέχτηκε μια λύση με αστερίσκους, εάν στην αξιολόγηση φωτογραφιζόταν έστω μια δέσμη επιπλέον μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με αυτή τη λύση συμφώνησε και η Αγκελα Μέρκελ, καθώς η συζήτηση για το χρέος θα έφευγε από το κάδρο των γερμανικών εκλογών.
Το αντάλλαγμα, όμως, ήταν, και με τη σφοδρή παρότρυνση της ΕΚΤ, να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2021 στο 2-2,5% του ΑΕΠ.
Και ενώ όλοι ετοιμάζονταν για… συμφωνία, ήρθαν τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής:
1. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε «όχι» στη δραστική μείωση των στόχων από 10 χρόνια σε μόλις τρία.
2. Ο Πόουλ Τόμσεν είπε «όχι» στο δικαίωμα επιλογής της Αθήνας για τα μέτρα και βεβαίως διαφώνησε με τη… διαφωνία Σόιμπλε.
3. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει -επισήμως τουλάχιστον- λύση «πακέτο».
Ο ρόλος Ντράγκι και Γιούνκερ
Ο αφανής «ήρωας» της όποιας πιθανής λύσης ακούει στο όνομα Μάριο Ντράγκι. Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ και εκεί μίλησαν για όλα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι δύο «φούσκες» που ετοιμάζονται να σκάσουν εάν δεν διατηρηθεί η ηρεμία στην ευρωζώνη είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ζήτησε να σταματήσει η όποια συζήτηση για Grexit και σενάρια περί διάλυσης της ευρωζώνης, εξού και οι ενωτικές δηλώσεις της καγκελαρίου μετά τη συνάντηση.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στρατηγικά ανεβάζει τον πήχη για συμφωνία εκτός ΔΝΤ. Όπως είχαμε άλλωστε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα έχει ως «σημαία» τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, για να πιέσει το ΔΝΤ να αναπροσαρμόσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Ο κ. Γιούνκερ έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα περί τούτου, στη διάρκεια της Συνόδου της Μάλτας, και τον προέτρεψε καθώς για να πετύχει αυτή η στρατηγική, πρέπει η Ελλάδα να ανεβάσει ταχύτητες και να συνεχίσει να υπεραποδίδει.
Ο ρόλος Ρέγκλινγκ
Άλλος ένας παράγοντας πίεσης για λύση τους επόμενους δύο μήνες είναι και ο ESM. Κατά τη διάρκεια συζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα QE και να αρχίσει η προετοιμασία από τον Σεπτέμβριο. Διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος για τέταρτο μνημόνιο.
Η εκτίμηση αυτή βοήθησε να ανοίξουν και τα συνήθως κλειστά στόματα της ΕΚΤ, που ανέφεραν ότι για να μπορέσει το χρέος της Ελλάδας να είναι βιώσιμο και να μπει στο QE, τότε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά πρέπει να είναι κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ συντάσσεται με το ΔΝΤ σε αυτή την εκτίμηση, την οποία συμμερίζεται και η Κομισιόν.
Ο ρόλος Τόμσεν
Απορία εξακολουθεί να προκαλεί στις Βρυξέλλες η ασυνήθιστη κίνηση του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, πριν το EwG, κάλεσε στο Βερολίνο -μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε- εκδότες και επενδυτές για να τους ενημερώσει. Όπως μαθαίνουμε, η ενημέρωση και οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν δυσοίωνες και προεξοφλούσαν ναυάγιο! Εδώ εγείρεται το ερώτημα εάν ο κ. Τόμσεν δρούσε από μόνος του ή για τις κινήσεις του ήταν ενήμερο το ΔΣ του ΔΝΤ.
Σόιμπλε και Σουλτς
Όσοι πιστεύουν ότι το ελληνικό θέμα θα βγει από την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Σόιμπλε κάνουν λάθος. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει να υποστηρίξει την πολιτική του μέχρι τέλους και να επιτίθεται στον κ. Σουλτς ότι έχει χαλαρές προθέσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, που θα «κοστίσουν» στον Γερμανό φορολογούμενο…
«Τείχος» από την Λαγκάρντ: Κανένας συμβιβασμός, καμία ευνοϊκή συμφωνία για την Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνεις συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο Reuters.
H ίδια τόνισε ωστόσο πως μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα «κούρεμα» στα δάνεια των διεθνών πιστωτών.
«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα» σημείωσε η ίδια.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε από το Ντουμπάι.
Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό. Έχει αφήσει επίσης να εννοηθεί πως οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν «κούρεμα» στα δάνεια που έχουν δώσει στη χώρα.
Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ωστόσο τη Δευτέρα πως μπορεί να είναι εφικτό να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ένα «κούρεμα», όπως αναφέρει το Euro2day.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά “κουρέματα”, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα εφαρμοστούν από την Ελλάδα», επισήμανε.
Πηγή: Euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:

Fitch: Προβλέπει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς το ΔΝΤ

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει ειδική συμφωνία για την Ελλάδα

Ανοίγουν 1.249 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο


Δεν υπάρχουν σχόλια: