Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΕΦΚΑ «Χαράτσι» και σε όσους αμείβονται με αποδείξεις δαπανών - Παραδείγματα

ΕΦΚΑ

«Χαράτσι» και σε όσους αμείβονται με αποδείξεις δαπανών - Παραδείγματα

«Χαράτσι» και σε όσους αμείβονται με αποδείξεις δαπανών - Παραδείγματα
Ο νόμος Κατρούγκαλου κλείνει και το μοναδικό «παράθυρο» που είχαν άνεργοι, νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα χωρίς να μπλέξουν με εφορίες, ΦΠΑ, εισφορές στον ΟΑΕΕ και τέλος επιτηδεύματος.
Η δυνατότητα για είσπραξη ποσών 5.000 έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως με τη λεγόμενη απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης) γίνεται από δω και πέρα δώρον άδωρον, καθώς και αυτή η κατηγορία των απασχολούμενων είναι υπόχρεη καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς 26,95% όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μέλη εταιρειών.
Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αναφέρει ρητά ότι «για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων που εισφοροδοτούνται περιλαμβάνονται και ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης».
Ανώτατα στελέχη του ΕΦΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ επιβεβαιώνουν την υποχρέωση για καταβολή εισφοράς, τονίζοντας ότι «κι αυτοί οι απασχολούμενοι ουσιαστικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες»
Αυτό σημαίνει ότι από τα 10.000 μεικτά που εισπράττουν ετησίως ως περιστασιακό εισόδημα άνεργοι και υποαπασχολούμενοι τα 4.695 θα κάνουν «φτερά» καθώς θα παρακρατούνται για φόρους και εισφορές.
Επιπλέον, η εισφορά θα επιβαρύνει μόνο τον εργαζόμενο καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του εργοδότη.
Πέντε άτομα διαφορετικών ηλικιών που αμείβονται με αυτό τον τρόπο εξομολογούνται στο lykavitos.gr ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο εξαιτίας της νέας επιβάρυνσης.
1. Ο Γιάννης, ο οποίος κατάγεται από την Καρδίτσα και σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά με λιγοστούς πόρους, ενίσχυε το εισόδημά του δουλεύοντας σε φοροτεχνικά γραφεία με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Με την επιβάρυνση της εισφοράς και τους φόρους η καθαρή αμοιβή του στο εξής δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα.
2. Αγανακτισμένη ήταν και η Σοφία που δουλεύει ως μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό και αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης «Τόσοι συνάδελφοί μου είναι άνεργοι. Εγώ νιώθω τυχερή που έχω δύο δουλίτσες με μικρή αμοιβή», εξομολογείται, και προσθέτει: «Τώρα η καθαρή αμοιβή μου θα γίνει ακόμα μικρότερη. Αν έβγαζα περισσότερα λεφτά θα δούλευα με μπλοκάκι. Αλλά αν εισπράττεις μόνο 6.000 τον χρόνο είναι δυσβάσταχτο να επιβαρυνθείς και με το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».
3. Ο Νίκος είναι άνεργος και δουλεύει ευκαιριακά κάνοντας μεταφράσεις με απόδειξη δαπάνης. «Μακάρι να έβρισκα δουλειά με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Πώς να ανοίξω όμως μπλοκάκι και να πληρώνω κάθε μήνα εισφορά 167 ευρώ ακόμα και αν δεν έχω έσοδα;» αναρωτιέται θυμωμένος. «Εχουν δυσκολέψει κάθε προσπάθεια που κάνουν οι άνεργοι να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί», προσθέτει.
4 .Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και τον Απόστολο που καθαρίζει τζάμια σε τράπεζα περιμένοντας να εκδοθεί η σύνταξή του, η οποία έχει καθυστερήσει δύο χρόνια: «Δεν δίνουν πια «μαύρα» οι επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών», επισημαίνει. «Η μόνη λύση ήταν να κόβω απόδειξη δαπάνης. Το 2016 εισέπραξα 3.500 ευρώ. Κάτι ήταν κι αυτό μέχρι να πάρω τα αναδρομικά της σύνταξης. Τώρα το μόνο που μένει είναι η ζητιανιά. Μόνο αυτή δεν έχει φόρο και εισφορά».
5. Αντιπροσωπευτική είναι και η περίπτωση της Αναστασίας, η οποία έχει πάρει σύνταξη ως εκπαιδευτικός και εργάζεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με απόδειξη δαπάνης.
«Ξέρω πολλούς συνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μ’ αυτό τον τρόπο», σημειώνει. «Αν ο νόμος ορίζει ότι το εισόδημα από επαγγελματική δαπάνη εισφοροδοτείται, αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα μου κόψει το 60% της σύνταξής μου. Συνεπώς δεν κερδίζω τίποτα δουλεύοντας. Δεν φτάνει που μας μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις, μας κόβουν και κάθε ευκαιρία να καλύψουμε την απώλεια».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ



ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Χαμός με τα «μπλοκάκια» - Χιλιάδες πληρώνουν διπλές εισφορές


Χαμός με τα «μπλοκάκια» - Χιλιάδες πληρώνουν διπλές εισφορές
Αρνητικές εκπλήξεις κρύβει το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για χιλιάδες επαγγελματίες που με έκπληξη από τη Δευτέρα θα δουν όχι μόνο αύξηση λόγω των περίφημων ανατροπών στα μπλοκάκια τους αλλά και να καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές, τόσο ως μισθωτοί όσο και ως αυτοαπασχολούμενοι. 

Οπως κατήγγειλε με ερώτηση του στη Βουλή ο τέως υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, το πρόβλημα κυρίως παρουσιάζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούν εργαζόμενους με δύο μπλοκάκια και οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νέου νόμου ως μισθωτοί αλλά και εισφορές των τρεχουσών μισθολογικών αμοιβών μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ από τους εργοδότες.

Λόγω της ολιγωρίας της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Όπως δηλώνει ο κ. Βρούτσης «εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές μια φορά με βάση το άρθρο 39 και  μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38».

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με «μπλοκάκι» μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες  μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες. «Για τον λόγο αυτό ρωτάμε την κα. Αχτσιόγλου πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων, πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών και πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015» τονίζει ο κ. Βρούτσης. Επίσης ζητήματα εγείρονται και για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους.


Χαράτσι και σε όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

  • ( UPD -05/02/2017 09:28 )
  •  Print
Χαράτσι και σε όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης
Προσθήκη σχολίου
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Ο νόμος Κατρούγκαλου έκλεισε το μοναδικό «παράθυρο» που είχαν άνεργοι, νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα χωρίς να μπλέξουν με τα βιβλία της Εφορίας, τον ΦΠΑ, τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και το τέλος επιτηδεύματος.
Η δυνατότητα για είσπραξη ποσών 5.000 έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως με τη λεγόμενη απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης) γίνεται από δω και πέρα δώρον άδωρον, καθώς και αυτή η κατηγορία των απασχολούμενων είναι υπόχρεη καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς 26,95% όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μέλη εταιρειών.
Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αναφέρει ρητά ότι «για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων που εισφοροδοτούνται περιλαμβάνονται και ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης».
Ανώτατα στελέχη του ΕΦΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ επιβεβαιώνουν την υποχρέωση για καταβολή εισφοράς, τονίζοντας ότι «κι αυτοί οι απασχολούμενοι ουσιαστικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες»
Αυτό σημαίνει ότι από τα 10.000 μεικτά που εισπράττουν ετησίως ως περιστασιακό εισόδημα άνεργοι και υποαπασχολούμενοι τα 4.695 θα κάνουν «φτερά» καθώς θα παρακρατούνται για φόρους και εισφορές. Επιπλέον, η εισφορά θα επιβαρύνει μόνο τον εργαζόμενο καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του εργοδότη. Πέντε άτομα διαφορετικών ηλικιών που αμείβονται με αυτό τον τρόπο εξομολογούνται στο «business stories» ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο εξαιτίας της νέας επιβάρυνσης.
1. Ο Γιάννης, ο οποίος κατάγεται από την Καρδίτσα και σπουδάζει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά με λιγοστούς πόρους, ενίσχυε το εισόδημά του δουλεύοντας σε φοροτεχνικά γραφεία με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Με την επιβάρυνση της εισφοράς και τους φόρους η καθαρή αμοιβή του στο εξής δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ τον μήνα.
2. Αγανακτισμένη ήταν και η Σοφία που δουλεύει ως μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό και αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης «Τόσοι συνάδελφοί μου είναι άνεργοι. Εγώ νιώθω τυχερή που έχω δύο δουλίτσες με μικρή αμοιβή», εξομολογείται, και προσθέτει: «Τώρα η καθαρή αμοιβή μου θα γίνει ακόμα μικρότερη. Αν έβγαζα περισσότερα λεφτά θα δούλευα με μπλοκάκι. Αλλά αν εισπράττεις μόνο 6.000 τον χρόνο είναι δυσβάσταχτο να επιβαρυνθείς και με το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».
3. Ο Νίκος είναι άνεργος και δουλεύει ευκαιριακά κάνοντας μεταφράσεις με απόδειξη δαπάνης. «Μακάρι να έβρισκα δουλειά με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση. Πώς να ανοίξω όμως μπλοκάκι και να πληρώνω κάθε μήνα εισφορά 167 ευρώ ακόμα και αν δεν έχω έσοδα;» αναρωτιέται θυμωμένος. «Εχουν δυσκολέψει κάθε προσπάθεια που κάνουν οι άνεργοι να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί», προσθέτει.
4 .Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και τον Απόστολο που καθαρίζει τζάμια σε τράπεζα περιμένοντας να εκδοθεί η σύνταξή του, η οποία έχει καθυστερήσει δύο χρόνια: «Δεν δίνουν πια "μαύρα" οι επιχειρήσεις για παροχή υπηρεσιών», επισημαίνει. «Η μόνη λύση ήταν να κόβω απόδειξη δαπάνης. Το 2016 εισέπραξα 3.500 ευρώ. Κάτι ήταν κι αυτό μέχρι να πάρω τα αναδρομικά της σύνταξης. Τώρα το μόνο που μένει είναι η ζητιανιά. Μόνο αυτή δεν έχει φόρο και εισφορά».
5. Αντιπροσωπευτική είναι και η περίπτωση της Αναστασίας, η οποία έχει πάρει σύνταξη ως εκπαιδευτικός και εργάζεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με απόδειξη δαπάνης.
«Ξέρω πολλούς συνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μ' αυτό τον τρόπο», σημειώνει. «Αν ο νόμος ορίζει ότι το εισόδημα από επαγγελματική δαπάνη εισφοροδοτείται, αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα μου κόψει το 60% της σύνταξής μου. Συνεπώς δεν κερδίζω τίποτα δουλεύοντας. Δεν φτάνει που μας μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις, μας κόβουν και κάθε ευκαιρία να καλύψουμε την απώλεια».
*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (29-1-2017)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: