Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ Τι εισφορές θα πληρώνουν τα «μπλοκάκια» μετά τις... διορθώσεις

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τι εισφορές θα πληρώνουν τα «μπλοκάκια» μετά τις... διορθώσεις

Τι εισφορές θα πληρώνουν τα «μπλοκάκια» μετά τις... διορθώσεις
Tου Γιώργου Γάτου
Ως «μισθωτοί» θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ την προβλεπόμενη στο ν. Κατρούγκαλου εργατική εισφορά (9,22%) για το εισόδημα από «μπλοκάκι» οι απασχολούμενοι σε ένα έως δύο εργοδότες, ανεξάρτητα αν είναι μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες με διαρκή σχέση εργασίας ή έχουν παράλληλα κι άλλη απασχόληση με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ως μισθωτοί).
Αυτό προβλέπει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε χθες, υπό την πίεση κομματικοκυβερνητικών στελεχών, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων που ζητούσαν αλλαγή στο καθεστώς των εισφορών στα «μπλοκάκια», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος «διορθώνοντας» δύο σημεία προηγούμενης εγκυκλίου, την οποία είχε εκδώσει στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ούτε η νέα αυτή εγκύκλιος «λύνει» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμειβόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών που, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και την ασφάλιση, υποχρεώνονται να δεχτούν μειώσεις «μισθών» απορροφώντας το κόστος της εργοδοτικής εισφοράς (17,88%) και καταβάλλοντας διπλές εισφορές στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έχουν εκδοθεί με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα του 2015.
Οι δύο αλλαγές:
Οι δύο αλλαγές, συγκρίνοντας τις δύο εγκυκλίους, έχουν ως εξής:
Τι εισφορές θα πληρώνουν τα «μπλοκάκια» μετά τις... διορθώσεις
«Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του εργαζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 38, ήτοι ποσοστό 6,67% για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και ποσοστό 2,55% για την υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή συνολικά 9,22% που είναι η εργατική εισφορά για μισθωτό, αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο (7/2/2017) που τροποποιεί την προηγούμενη ρύθμιση με ημερομηνία 20/1/2017 του Τ. Πετρόπουλου όπου αναφερόταν πως «μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός)». Δηλαδή θα έπρεπε να καταβάλει 26,95% για σύνταξη και ασθένεια.
2 «Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους μέσω ΔΠΥ, εφαρμόζονται για τις παρεχόμενες με ΔΠΥ υπηρεσίες οι διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39». Δηλαδή και πάλι 9,22% που είναι η εργατική εισφορά για μισθωτό, σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο ενώ στην προηγούμενη (με ημερομηνία 20/1/2017) επίσης του Τ. Πετρόπουλου προβλεπόταν ότι «στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο αντισυμβαλλόμενο μέσω ΔΠΥ, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 περί πολλαπλής δραστηριότητας και όχι αυτή της παρ. 9 του άρθρου 39». Δηλαδή θα έπρεπε να καταβάλουν εισφορά ως ελεύθεροι επαγγελματίες (όχι ως μισθωτοί).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο στα ποσοστά των εισφορών θα προστίθεται οι εισφορές για το επικουρικό (7% από το οποίο ο εργοδότης θα καταβάλλει 3,5%) και το εφάπαξ (4%), για όσους κλάδους προβλέπονται οι παραπάνω καλύψεις. Οι 2 αλλαγές έγιναν για την αντιμετώπιση της «καλυμμένης παροχής εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος», ανακοίνωσε το υπουργείο υπογραμμίζοντας ότι «αυτό συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση», καταλήγει.
«Ανθρακες» ο θησαυρός
Εκτός από τον κίνδυνο μετακύλισης των εργοδοτικών εισφορών στον εργαζόμενο, δηλαδή της μείωσης της καθαρής αμοιβής ή ακόμη και της απόλυσης, ο δικηγόρος Διον. Ρίζος επισημαίνει στην «Ημερησία» ότι οι «γκρίζες ζώνες» παραμένουν, αφού:
Για την εφαρμογή της ρύθμισης που χαρακτηρίζει τον απασχολούμενο ως «οιονεί μισθωτό» και επιμερίζει τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει η παροχή υπηρεσιών να γίνεται σε 1 ή 2 το πολύ πρόσωπα/αντισυμβαλλόμενους φυσικά ή νομικά και η σχέση που τους συνδέει να έχει χαρακτήρα πάγιας συνεργασίας και διάρκειας στο χρόνο και όχι ευκαιριακή (το 100% του εισοδήματος του εργαζομένου από την πηγή της θα πρέπει να προέρχεται από 1 ή 2 το πολύ εργοδότες).
Το βάρος της υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση του επιμερισμού των εισφορών με τον εργοδότη (όπως και της απόδειξης της διαρκούς εργασιακής σχέσης) το φέρει ο εργαζόμενος που θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στον ΕΦΚΑ.
Δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει αναδρομικός καταλογισμός με τόκο των εισφορών του εργοδότη αν, εκ των υστέρων (σε 1, 2 ή περισσότερους μήνες) απορριφθεί το αίτημα του εργαζόμενου για τον επιμερισμό των εισφορών ή υπάρξει χρονικό κενό ενημέρωσης του ΕΦΚΑ στην περίπτωση που αποκτήσει τρίτο εργοδότη.
Ν.Δ: «Πάρτε πίσω τη ρύθμιση»
«Πάρτε πίσω τώρα αυτήν την καταστροφική ρύθμιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες με τις αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές: Λουκέτα σε επιχειρήσεις. Εκτίναξη της μαύρης εργασίας. Μετανάστευση επαγγελματιών κι επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα πλήττονται όμως οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι με μπλοκάκι που μαζικά τα κλείνουν, επειδή αναγκάζονται να καταβάλουν διπλές εισφορές». Ο πρόεδρος της Ν.Δ προαναγγέλλοντας αλλαγή του Ασφαλιστικού τονίζει πως «μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία. Να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: