Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη σκιά της συνεδρίασης του ΔΝΤ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη σκιά της συνεδρίασης του ΔΝΤ

Προληπτικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την «εξειδίκευση» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ζητούν οι θεσμοί
paraskiniakes-diabouleuseis-sti-skia-tis-sunedriasis-tou-dnt
 
Νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την «εξειδίκευση» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτά να μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας –και κατά συνέπεια για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ- ζητούν οι θεσμοί.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη θετική εξέλιξη μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euroworking Group για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έτσι, τα επόμενα 2-3 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς αν δεν υπάρξουν απτά σημάδια σύγκλισης που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένη στον μακρύ εκλογικό κύκλο της Ευρώπης ο οποίος ανοίγει τον Μάρτιο από την Ολλανδία.
Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πότε για «πρωτοβουλία Γιούνκερ» και πότε για «πρωτοβουλία Νταϊσενμπλουμ» με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Τουλάχιστον η πρωτοβουλία Νταϊσενμπλουμ, εμμέσως επιβεβαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε μέσω διαρροών: «πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας στη β’ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα καρποφορήσουν». Πίσω από την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, κρύβεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανησυχία σχετικά με το αν η πληροφορία για την πρωτοβουλία Ντεϊσενμπλουμ, διέρρευσε προκειμένου να «καεί» πριν καν υλοποιηθεί. Με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν ο επικεφαλής του Eurogroup θα οργάνωνε συνάντηση –είτε εκ του σύνεγγυς στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης- όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης. 

Κομισιόν: Εργαζόμαστε για λύση 

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για οικονομικά θέματα, Αννίκα Μπράιντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης του ΔΝΤ για το άρθρο 4. Η προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους για να γίνει αυτό πραγματικότητα», ανέφερε η κ. Μπράιντχαρτ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ερωτηθείσα κατά πόσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία επανέλαβε πως ο κανονισμός του ESM προβλέπει τη συνεργασία με το Ταμείο «όπου είναι δυνατό», ωστόσο, το ΔΝΤ τον περασμένο Δεκέμβριο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιό του τη συμφωνία ενός τρίτου προγράμματος με την Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, η ίδια σημείωσε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να πιστεύει πως οι συμφωνίες που εφαρμόζει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος είναι «αξιόπιστες και φιλόδοξες».
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί «σαλαμοποίησης» της διαπραγμάτευσης ώστε σε αυτή τη φάση να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης για να εκταμιεύσει η Ελλάδα τη δόση των 6 δις. ευρώ και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ να αντιμετωπιστεί το φθινόπωρο μετά τις γερμανικές εκλογές, δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος. Και αυτό διότι η Ελλάδα δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Καθοριστική θα είναι και η στάση που θα τηρήσει –μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χθες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης,  ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προεξόφλησε ότι «δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου στις κρίσιμες επαφές των επόμενων ημερών μετά και τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΝΤ έφτασαν επιστολές τόσο από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών όσο και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος, μείωση συντάξεων & αφορολόγητου

Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4) η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις για την συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένο ότι προϋπόθεση είναι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. 
Κατά την διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), εκφράστηκαν διαφωνίες από ορισμένα μέλη - εκπροσώπους χωρών τόσο για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους της.  Aν και δεν είναι γνωστό ποια μέλη του Συμβουλίου συγκρότησαν τη διαφωνούσα μειοψηφία για δημοσιονομικούς στόχους και χρέος, οι Ευρωπαίοι ελέγχουν οκτώ από τα 24 μπλοκ ψήφων. Άγνωστη παραμένει επίσης η στάση που τήρησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου.
Το ΔΝΤ υιοθέτησε την έκθεση για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους που διατηρεί το χάσμα μεταξύ των πιστωτών και ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεων από την Αθήνα με επίκεντρο την μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου,τις παρεμβάσεις στα εργασιακά με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και στην απελυθέρωση των επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά.
Κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος παρουσίασε δύο επιστολές, τις οποίες είχαν συντάξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στις οποίες αναφέρονται οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην εξέταση της χώρας μας. Επίσης στα κείμενα επισημαίνεται ότι είναι απαισιόδοξες κάποιες από τις προβλέψεις του Ταμείου, κυρίως για την ανάπτυξη. Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για φέτος – που συμπίπτει με τον προϋπολογισμό – ενώ για το 2016 εκτιμά πως η χώρα μας πέτυχε ανάπτυξη 0,4%. Μακροπρόθεσμα όμως, το Ταμείο προβλέπει πως η Ελλάδα θα περιοριστεί σε μέση ανάπτυξη της τάξης του 1%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: