Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «Θυσία» το αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

«Θυσία» το αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση

«Θυσία» το αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση
Της Μαρίας Βουργάνα
Θυσία στο βωμό της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης γίνεται όπως όλα δείχνουν η μείωση του αφορολόγητου μετά το 2018. Τη συμβιβαστική αυτή λύση απεμπλοκής στο ελληνικό αδιέξοδο, προωθούν οι Ευρωπαίοι δανειστές με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αν και αρνούνται ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, παραδέχονται πως «στις συζητήσεις πάμε προς τα εκεί», ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ και να πεισθεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και να συμβιβαστεί η Αθήνα με ένα μέτρο που το Ταμείο ζητάει επιτακτικά.
Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να προ-νομοθετήσει τη μείωση του αφορολόγητου η οποία θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να στείλουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση. Το πλαίσιο αυτό, θα περιλαμβάνει πρόσθετα και σκληρά μέτρα, με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.
Το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 8.636 ευρώ για τον μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη χωρίς παιδιά θα κριθεί από τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει προς το παρόν τουλάχιστον ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην προκαταβολική ψήφιση νέων μέτρων για μετά το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να υπολογίζουν την εξοικονόμηση που θα μπορούσε να έχει το δημόσιο από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ.
Στην περίπτωση που η έκπτωση φόρου μειωθεί κατά 100 ευρώ δηλαδή από τα 1.900 ευρώ περιοριστεί στα 1.800 ευρώ (αφορολόγητο 8.181 ευρώ) τότε το όφελος για το ελληνικό δημόσιο θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η μείωση της έκπτωσης κατά 100 ευρώ εξασφαλίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ενώ το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, δηλαδή η έκπτωση φόρου να μειωθεί στα 1.100 ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τη μείωσή του στην περιοχή των 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό όφελος προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τους υπολογισμούς:
[1] Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.181 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.
[2] Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.700 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.726 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ.
[3] Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ (αφορολόγητο όριο 7.272 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ.
[4] Μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ (αφορολόγητο όριο 6.817 ευρώ) το όφελος θα ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ.
Δύσκολο ορόσημο
Το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει δύσκολο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν. Ο χρόνος θεωρείται ανεπαρκής. Ωστόσο το βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα μπορούσε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου, με την γνωστή μέθοδο των προαπαιτούμενων.
Οι ίδιες πηγές, θεωρούν καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις, τις αποφάσεις του ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα όταν το Ταμείο θα αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσω της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (σύμφωνα με τις διαρροές χαρακτηρίζεται απόλυτα μη βιώσιμο) και της έκθεσης με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις τράπεζες).
Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι διαφορές για την αξιολόγηση μπορούν να γεφυρωθούν και πως δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων. «Δεν μπορείς να βάλεις όσα έχουν γίνει σε αριθμούς. Και σε κάθε περίπτωση δεν μας προβληματίζει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων -το πρόγραμμα πάει καλά. Το θέμα είναι να συμφωνήσουν οι θεσμοί για τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης της επιτυχίας του προγράμματος, τους στόχους δηλαδή, ώστε να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση», σημείωνε κοινοτική πηγή.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες, σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε σκηνικό κρίσης στο ελληνικό πρόγραμμα -παρά το γεγονός ότι δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονται σε πιθανά «εφιαλτικά σενάρια».
Για ακόμη μία φορά χθες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τη σημασία που έχει, όλα τα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. «Στόχος είναι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά αν έχουμε την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement), ας γίνει και το Μάρτιο», λένε χαρακτηριστικά.
Κλ. Ρέγκλινγκ
Παράλληλα, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο ΕΜΣ αποκατέστησε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Κλ. Ρέγκλινγκ σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ και το ρόλο του στο πρόγραμμα. Όπως τονίστηκε, «η συμμετοχή του ΔNT στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του και στη χρηματοδότηση».
Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε χθες ότι η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Πάντως, στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται... χαλαροί σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα -και σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όταν το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα οδηγούσε προς «δύσκολες» ατραπούς (βλ. Grexit).
Κυβέρνηση: «Οχι σε σαλομοποίηση των μέτρων»
Με μία ημέρα καθυστέρηση απάντησε η κυβέρνηση στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σχετικά με επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου ο οποίος φέρεται να παραδέχεται πως δεν έχει υλοποιηθεί το 70% των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, και με το χθεσινό non paper το Μαξίμου παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά για να γίνει, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις. Οπως αναφέρεται, «η αλήθεια είναι ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι -θέμα ολίγων ημερών-.
Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα -μεγάλα αγκάθια- καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά. Πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι καθώς, όπως κατ’ επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, -όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα-. Και αυτό διότι -διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο-. Η κυβέρνηση καταλήγει ότι «η -σαλαμοποίηση- των μέτρων μπορεί να ευνοεί κάποιους, σε καμία περίπτωση, όμως, τη χώρα και τους πολίτες της. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως -συγκοινωνούντα δοχεία-. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: