Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πιθανή συμφωνία με ΔΝΤ που να μην απαιτεί ελάφρυνση χρέους

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πιθανή συμφωνία με ΔΝΤ που να μην απαιτεί ελάφρυνση χρέους

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 09:44
 
UPD:09:44
Πιθανή θεωρεί μία συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT) που να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, αλλά το πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη», πρόσθεσε και τόνισε επίσης ότι «η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Ο Γενς Σπαν είπε επίσης στο DLF ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα θεωρείτο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Γ. Χουλιαράκης: Επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών, ενίσχυση άλλων

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 18:07
 
UPD:18:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μίγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας  ωστόσο ότι «μέριμνα της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων ώστε τα οφέλη των θετικών μέτρων επέκτασης να είναι καλά στοχευμένα, να είναι φιλικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να μετασχηματίσουν με μόνιμο τρόπο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της χώρας».
Μιλώντας στην «Καθημερινή»,  ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών προβλέπει την ταυτόχρονη νομοθέτηση τόσο περιοριστικών όσο και επεκτατικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής ίσου ύψους.
«Προβλέπει επίσης την εφαρμογή του συνόλου και των δύο αυτών κατηγοριών μέτρων ταυτόχρονα και σταδιακά από το 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση πως τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε περίπτωση που προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του έτους, τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ’ αναλογία», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, πεποίθηση της κυβέρνησης είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών θα επιτευχθούν με ασφάλεια και η δημοσιονομική πολιτική συνολικά δεν θα είναι περιοριστική.
Δήλωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς θα μεταθέσει την πίεση από την ελληνική πλευρά στην πλευρά των πιστωτών, ώστε να κάνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: