Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Απάντηση της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων σχετικά με την λειτουργία τους

Απάντηση της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων σχετικά με την λειτουργία τους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την απάντηση της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος προκάλεσε δημοσίευμα της «Κ» σχετικά με την λειτουργία των άμισθων υποθηκοφυλακείων.
Σε επιστολή του προς την «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Ιωάννης Ανδραλάκης αναφέρει ότι «Η γενικότητα, με την οποία παρουσιάζεται το θέμα, οδηγεί τον αναγνώστη στην εντύπωση ότι η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την περιέλευση στο δημόσιο του συνόλου των αμίσθων υποθηκοφυλακείων»
Επιπλέον όπως αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή  αρνείται κατηγορηματικά ότι τα «άμισθα υποθηκοφυλακεία επί της ουσίας δεν λειτουργούν».
Ολόκληρη η επιστολή και η απάντηση της δημοσιογράφου, Εύας Καραμανώλη
Κύριε Διευθυντά,
Σε άρθρο της κ. Εύας Καραμανώλη, δημοσιευμένο την 4.2.2017 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας (http://www.kathimerini.gr/894864/article/epikairothta/ellada/apo-ta-ypo8hkofylakeia-sto-dhmosio), στα πλαίσια πληροφόρησης του αναγνωστικού κοινού σχετικά με έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνονται οι εξής αστοχίες: 
Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει καμία αναφορά στο γεγονός ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία αφορά σε άμισθα υποθηκοφυλακεία που τελούν υπό αναπλήρωση από συμβολαιογράφο. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου (http://www.ministryofjustice.gr/site/el/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%97/tabid/64/ctl/details/itemid/2698/mid/797/.aspx). Η γενικότητα, με την οποία παρουσιάζεται το θέμα, οδηγεί τον αναγνώστη στην εντύπωση ότι η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα την περιέλευση στο δημόσιο του συνόλου των αμίσθων υποθηκοφυλακείων.
Αυτό, ωστόσο, που μας προκάλεσε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια είναι η αναφορά επί λέξει στην πρώτη παράγραφο ότι τα "άμισθα υποθηκοφυλακεία επί της ουσίας δεν λειτουργούν". Τούτο είναι παντελώς αναληθές, πέρα από συκοφαντικό για τον κλάδο μας, αλλά και για τον ίδιο τον θεσμό των υποθηκοφυλακείων, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους αυτά στη χώρα μας είναι άμισθα. Αδυνατούμε δε να κατανοήσουμε τον λόγο της αναφοράς αυτής στο εν λόγω δημοσίευμα. 
Το μόνο άμισθο υποθηκοφυλακείο που πράγματι δεν λειτουργεί ανά την επικράτεια είναι το υποθηκοφυλακείο του Πύργου Ηλείας. Σημειωτέον δε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στον Πύργο Ηλείας ή σε άλλα μεμονωμένα άμισθα υποθηκοφυλακεία οφείλονται πρωτίστως στην παράνομη πρακτική εδώ και μία εξαετία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην προκηρύσσει διαγωνισμούς για την κάλυψη κενούμενων θέσεων αμίσθων υποθηκοφυλάκων και στη λειτουργία αυτών από αναπληρωτές συμβολαιογράφους. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα με υπουργούς προερχόμενους από τέσσερα διαφορετικά πολιτικά κόμματα.
Έχουμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις -και μάλιστα πρόσφατα- προς την εφημερίδα σας την ανάγκη να αναδειχθεί η ζωτικής αυτής σημασίας πτυχή, χωρίς δυστυχώς να εισακουόμεθα.
Τέλος, κύριε Διευθυντά, για την πληρότητα της ενημέρωσης των αναγνωστών σας και τη δική σας, σας ζητούμε να τηρείτε τη δημοσιογραφική δεοντολογία και να έρχεσθε σε επαφή με την Ένωσή μας προς διατύπωση της γνώμης μας κάθε φορά που προτίθεστε να δημοσιεύσετε κάτι σχετικό με τα άμισθα υποθηκοφυλακεία.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της παρούσας αυτούσιας σε προβολή όμοια με την προβολή του παραπάνω άρθρου.
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος
   Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Άνδραλης                                Μιχάλης Χριστοφάκη
Η απάντηση
Ως προς το ότι "τα άμισθα υποθηκοφυλακεία επί της ουσίας δεν λειτουργούν", αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ και εμμέσως το παραδέχεστε και εσείς στην επιστολή σας επιρρίπτοντας - και δικαίως- ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αγαπητοί κύριοι, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είχε στόχο την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στα προβλήματα του κλάδου σας, έχω αναφερθεί μαζί με τον συνάδελφο Γιώργο Λιάλιο σε άλλο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας στις 17.5.2016 με τίτλο «υποθηκοφυλακεία σε κατάρρευση». Μπορείτε να το αναζητήσετε ηλεκτρονικά.
Ευα Καραμανώλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: