Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕΒΕ: Η υπερφορολόγηση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

ΣΕΒΕ: Η υπερφορολόγηση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 17:31
 
UPD:17:35
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Ο ΣΕΒΕ προειδοποιεί ότι διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή.
Η φοροεισπρακτική πολιτική με τη συνεχή αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί πλέον τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή, εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η υπερφορολόγηση θέτει παράλληλα σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΒΕ παρατηρεί, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν για ακόμη μία χρονιά να επιδείξουν αντοχή, καθώς χωρίς τα καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 1,2% το 2016 σε ετήσια βάση.
Διερωτάται ωστόσο «πόσο καλύτερες θα μπορούσαν να ήταν οι επιδόσεις τους αν δεν ήταν τόσο αρνητικό το εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και πώς θα ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες».
Ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι, «με δεδομένη την αδυναμία χρηματοδότησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη γραφειοκρατία και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η φοροεισπρακτική πολιτική με τη συνεχή αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί πλέον τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή».
Τονίζει δε ότι «η πολιτική αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να μην επιτευχθούν, αναγκάζοντας σε βάθος χρόνου στην επιβολή περαιτέρω μέτρων, εξίσου αναποτελεσματικών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Ο ΣΕΒΕ προειδοποιεί παράλληλα ότι διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή.
Υπογραμμίζει ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η παράλογη υπερφορολόγηση απειλεί άμεσα την οικονομία, οι φόροι και οι εισφορές  αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται.
«Πέρα όμως από τις επιχειρήσεις, εξόχως αρνητική είναι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας, ιδιαίτερα μετά την παράλογη αύξηση από 01.01.17 των ασφαλιστικών εισφορών, που στην ουσία είναι φορολόγηση καθώς δεν είναι ανταποδοτική, με αποτέλεσμα τη φυγή στελεχών και των ικανότερων νέων στο εξωτερικό καθιστώντας την ανάπτυξη αδύνατη, επιδεινώνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα του “Brain Drain”», προσθέτει ο ΣΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: