Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ «Χρυσή βίζα» σε Κινέζους, Ρώσους και Αιγύπτιους επενδυτές ακινήτων

ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ

«Χρυσή βίζα» σε Κινέζους, Ρώσους και Αιγύπτιους επενδυτές ακινήτων

«Χρυσή βίζα» σε Κινέζους, Ρώσους και Αιγύπτιους επενδυτές ακινήτων
Οι Κινέζοι αξιοποίησαν περισσότερο από όλους το πρόγραμμα «Greek Golden Visa», που προσφέρει άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα και οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας, με στελέχη της αγοράς ακινήτων και δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην προώθηση του προγράμματος, αναφέρθηκε ότι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων, με πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών την Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη τη Ρωσία με 348, τρίτη την Αίγυπτο με 77, τέταρτο τον Λίβανο με 73 και πέμπτη την Ουκρανία με 67.
Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.
Σκοπός της συνάντησης, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Enterprise Greece με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ήταν η ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος και η συζήτηση για πιθανές ενέργειες με σκοπό την ενίσχυση της προώθησής του και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.
Στη συνάντηση συμμετείχε, εκτός του υφυπουργού που είναι αρμόδιος για την εποπτεία του Enterprise Greece, και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Στελέχη του Enterprise Greece, των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εξωτερικών, παρουσίασαν το πρόγραμμα και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τα στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά να καταθέσουν γραπτώς προτάσεις βελτίωσης και περαιτέρω προώθησης της Greek Golden Visa. Οι προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται στο e-mail του Οργανισμού info@enterprisegreece.gov.gr, μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθούν το σχετικό σύνδεσμο http://www.enterprisegreece.gov.gr/gr/h-ellada-shmera/h-zoh-sthn-ellada/adeies-diamonhs.
Σημειώνεται ότι ο οργανισμός Enterprise Greece, έχει από το 2014 υλοποιήσει δώδεκα δράσεις και εκδηλώσεις εξωστρέφειας, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, με σκοπό την ενημέρωση και προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων έχουν ενημερωθεί περισσότερες από 1.600 ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές, έχει οργανωθεί η υποδοχή περί των 30 επιχειρηματικών αποστολών με ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa και έχουν προωθηθεί περισσότερες από 40 επενδυτικές προτάσεις, σε εταιρείες που ενδιαφέρονταν για επενδύσεις στην κτηματαγορά λόγω του προγράμματος.
Παράλληλα, το Enterprise Greece έχει απαντήσει μέσω του Front Office που λειτουργεί, σε περισσότερα από 500 ερωτήματα που έχουν φτάσει απευθείας στον οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ





ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κατολίσθηση στις τιμές των ακινήτων: Εχασαν το 41,3% της αξίας τους μέσα σε 8 χρόνια

Κατολίσθηση στις τιμές των ακινήτων: Εχασαν το 41,3% της αξίας τους μέσα σε 8 χρόνια
Τη συνέχιση των πτωτικών τάσεων στις τιμές, τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή της έκθεση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τη σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου, αναμένεται να συμβάλουν, ώστε η αγορά ακινήτων να εισέλθει σε μια περίοδο σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών και ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας, τόσο των χαμηλών τιμών, όσο και των υψηλών αποδόσεων των ακινήτων οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, εκτιμά η ΤτΕ.
Από το 2008, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, καταγράφεται σταθερά επιδείνωση, τόσο στις εμπορικές αξίες και τα μισθώματα, όσο και στα επίπεδα ζήτησης οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων. Οι πιέσεις στις εμπορικές αξίες και τα μισθώματα των οικιστικών και των επαγγελματικών ακινήτων συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του 2016, αν και με μικρότερη ένταση, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Η δυσκολία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς ακινήτων μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και στην έλλειψη ρευστότητας, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στις αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου. Οι μοναδικοί τομείς οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν και προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτοί των τουριστικών ακινήτων και των ακινήτων εισοδήματος (γραφεία και καταστήματα) υψηλών προδιαγραφών.
Η αγορά των κατοικιών χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συναλλαγών και πτωτική τάση των τιμών, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013, αμβλύνθηκαν από το 2014 και έπειτα, ενώ στη διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το 2016, με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% (-4,2%, -2,5%, -1,5% και -0,6% το α', β', γ' και δ' τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014.
Σωρευτικά πάντως, από το 2008 έως το 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους), ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -43,6% και Θεσσαλονίκη: -45,5%), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Πώς διασώζονται τα αγροτεμάχια

Πώς διασώζονται τα αγροτεμάχια
Οριστική λύση μέσω της ανάκλησης των πράξεων αναδάσωσης στο ζήτημα των γεωργικών εκτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στις αναδασωτέες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έτσι και στους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στα «όπλα» που θα ρίξει το υπουργείο στη μάχη της μείωσης των αντιδράσεων στους δασικούς χάρτες περιλαμβάνεται και η μείωση του αντιτίμου εξαγοράς εκχερσωμένης αγροτικής γης που εμφανίζεται ως δασική έκταση στους δασικούς χάρτες και δυνατότητα αποπληρωμής του σε δόσεις.
Για το ζήτημα των αναδασωτέων υπεγράφη ήδη σχετική εγκύκλιος από τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, με την οποία ενημερώνονται οι δασικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα ακολουθήσει και νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι η ανάκληση της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις θα γίνεται με εισήγηση του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν στο νομό δεν υπάρχει δασαρχείο.
Η εγκύκλιος αφορά στο σύνολο της επικράτειας αν και μέχρι τώρα σημαντικά προβλήματα είχαν προκύψει στην Πελοπόννησο όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είχαν κηρυχθεί γενικές αναδασώσεις υπό το φόβο των καταπατητών χωρίς να προλάβει να γίνει διαχωρισμός των γεωργικών εκτάσεων. Έως τώρα η εξαίρεσή τους από τις δασικές εκτάσεις γινόταν προφορικά ή με σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η απόφαση αφορά και στις περιπτώσεις υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικών χαρτών, ενώ απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών .από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και κατ΄επέκταση από την πληρωμή του σχετικού τέλους.
Επιπλέον εντός του Μαρτίου θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει οριστικά το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο και για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις γεωργικές εκτάσεις που εμφανίζονται κάτω από τις αναδασωτέες, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αντιρρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις που θεωρούνταν παλαιότερα δασικές αλλά στη συνέχεια άλλαξαν χρήση χωρίς ωστόσο να υπάρχει πλαίσιο νομικής κάλυψης για τους ιδιοκτήτες τους.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: