Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ 1,4 δισ. έφερε το πλαστικό χρήμα

Πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ 1,4 δισ. έφερε το πλαστικό χρήμα

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα φορολογικά έσοδα το 2016. Όχημα για δικαιότερη κατανομή των βαρών το πλαστικό χρήμα. Πως μπορούν να πιαστούν κλάδοι που φοροδιαφεύγουν. Το καμπανάκι του Γενάρη.
Πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ 1,4 δισ. έφερε το πλαστικό χρήμα
Σημαντική είναι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η συνεισφορά της αυξημένης χρήσης πιστωτικών καρτών στην αύξηση των εσόδων που σημειώθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Με βάση τα στοιχεία που παρακολουθεί η ΤτΕ, κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εκτιμάται ότι η συμβολή της αυξημένης χρήσης καρτών πληρωμής στα έσοδα ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα αμιγώς δημοσιονομικά οφέλη, η διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, στο βαθμό που περιορίζει το περιθώριο απόκρυψης συναλλαγών, μπορεί να αποτελέσει, κατά με την ΤτΕ, όχημα και για τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους προς όφελος των συνεπών φορολογουμένων.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει όμως, σύμφωνα με την ΤτΕ, να συμπληρωθούν με επιπλέον παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, προτείνεται να θεσπιστούν στοχευμένα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ως μέσου συναλλαγών, με επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ιστορικά υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή και χαμηλή διείσδυση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.
Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά και έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή δεδομένου ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην υπεραπόδοση των εσόδων στην προσπάθεια να αποκρούσει τα αιτήματα για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για την μετά το πρόγραμμα περίοδο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έρθει σε συμφωνία για ένα «ουδέτερο» δημοσιονομικά πακέτο επιβαρύνσεων (αφορολόγητο-συντάξεις) και ελαφρύνσεων.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία του Ιανουαρίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν μια εύρωστη υπεραπόδοση σε ότι αφορά τα έσοδα (τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 331 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού) αλλά και υστέρηση σε ότι αφορά τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα καταγράφηκε μεν υψηλότερη του στόχου απόδοση σε ότι αφορά τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 15 εκατ. ευρώ ή 9,6% και του ΦΠΑ καπνού κατά 19 εκατ. ευρώ ή 38,9% αλλά ο ΦΠΑ λοιπών υστέρησε κατά 88 εκατ. ευρώ ή 6,8% της πρόβλεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: