Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ

Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ

Πρώτη καταχώρηση: 18/01/2017 - 11:38
Τελευταία δημοσίευση: 12:13Οικονομία
Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ
Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι θα είναι οι πρώτες επαγγελματικές ομάδες που θα υποχρεωθούν να έχουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.
Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και στις υπηρεσίες στην αγορά για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων θα γίνει σε τρεις φάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών, κ. Παπανάτσιου, η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του α' εξαμήνου του 2018.
Οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμών θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Η απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή συναλλαγών μέσω μηχανημάτων POS για καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.), ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και κάποια ακόμη ελεύθερα επαγγέλματα. Μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθεί μία άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Εξαίρεση
Θα υπάρξουν και επαγγελματίες που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση λόγω αναντιστοιχίας κέρδους με προμήθεια τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές θα ενταχθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.λπ.
Πάντως η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να κρατάνε και τις αποδείξεις σε φυσική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν τη συναλλαγή στην περίπτωση που η τράπεζα με τα στοιχεία που θα στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κάνει κάποια παράλειψη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη σταδιακή υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο.
Για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2017 και ότι θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής και το οποίο θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
«Πρόθεσή μας είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, δεν είναι ούτε κάποιος που έχει 5.000-10.000 ευρώ, τα οποία χρειάζεται για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειάς του, ούτε κάποιος που έχει δέκα λίρες από τα βαφτίσια του παιδιού του», τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, δε, ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συνυπάρξει με το περιουσιολόγιο».
Ποιες αποδείξεις θα μετρούν
Η λίστα με τις αποδείξεις ηλεκτρονικού χρήματος που θα μετρούν για το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2017 περιλαμβάνει από είδη σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται, όπως ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων και αγορές μετοχών.
Πηγή: Έθνος
Δείτε επίσης:

Τι θα περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο - ΒΙΝΤΕΟ

Μέτρα - σοκ προβλέπει ο "κόφτης", μειώσεις συντάξεων, νέοι φόροι

Συμφωνία μεταξύ δανειστών ή… καλό καλοκαίρι



ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

Πώς θα γίνει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη χρήση πλαστικού χρήματος - Τα τρία στάδια

Πώς θα γίνει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη χρήση πλαστικού χρήματος - Τα τρία στάδια
Σε τρείς φάσεις θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων.
Το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις.
Η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κά. Στις επόμενες δύο δόσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς. Άλλωστε όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από την διαδικασία αυτή καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μόνο η ΔΕΗ δεν διαθέτει σήμερα POS σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες οι οποίες ήδη τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, άμεσα και η ΔΕΗ θα προσαρμοσθεί στο νέο καθεστώς. Επισημαίνεται επίσης ότι όλες οι ΔΕΚΟ διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών τους μέσω τραπεζών. Και οι πληρωμές μέσω e Banking μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου.
Τα ειδοποιητήρια και οι τροποποιητικές για τα αδήλωτα
Σχετικά με την διαδικασία για τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων -η οποία ξεκινά μετά την δημοσιοποίηση (χθες) της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων - από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών προέλευσης των εισοδημάτων επιβάλει οι δηλώσεις αυτές να είναι χειρόγραφες.
Πρόκειται για τις τροποποιητικές δηλώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων που θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση φορολογούμενων με τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους, όσων περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής καθώς και άλλων υπόπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου ή πρόκειται να ελεγχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: