Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σαφάρι για τα παράνομα POS - Πώς οι επιτήδειοι παρακάμπτουν τα capital controls

Σαφάρι για τα παράνομα POS - Πώς οι επιτήδειοι παρακάμπτουν τα capital controls

Πρώτη καταχώρηση: 27/01/2017 - 09:52
Τελευταία δημοσίευση: 10:33Οικονομία
Σαφάρι για τα παράνομα POS - Πώς οι επιτήδειοι παρακάμπτουν τα capital controls
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS, από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών.
Το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές Αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την Εφορία και το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ μπορούσαν και να φοροδιαφεύγουν.
Επίκαιρη ερώτηση
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επεσήμανε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών».
Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών για επιχειρήσεις και για καταναλωτές. H υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επομένως, επιπλέον χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών απαγορεύονται.
Για τους ελέγχους, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι διενεργούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Συγκεκριμένα ελέγχεται το πελατολόγιο εταιρείας, η οποία προμήθευε ελληνικές επιχειρήσεις με συσκευές POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές πληρωμών σε αλλοδαπή τράπεζα, ενώ οι σχετικές συμβάσεις είχαν καταρτιστεί μετά την έναρξη των capital controls, το οποίο δεν επιτρέπεται.
Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, σε κοινή δράση με την Οικονομική Αστυνομία διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέτοιου είδους POS και καταλογίστηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Οι χρεώσεις των τραπεζών
Για τις χρεώσεις των τραπεζών, η Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Προσέθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, εντός των ορίων που προβλέπει το κοινωνικό κεκτημένο.
Πηγή: Έθνος
Δείτε επίσης:

Αγροτικό Taxisnet στήνει η εφορία

Στο φως η έκθεση-σοκ του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνουν οι δύο επιλογές που έχει η Ελλάδα



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Ελεγχοι για παράνομα POS που εξαπατούν τους καταναλωτές


Η Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία
Η Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία
Της Μαρίας Βουργάνα
Εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό παράνομων συστημάτων πληρωμών POS διενεργούν οι φοροελεγκτές του υπουργείο Οικονομικών, μετά τα χιλιάδες κρούσματα απάτης που καταγράφονται στις συναλλαγές με κάρτες.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών.
Το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την εφορία και το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως. Με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα POS δεν ήταν συνδεδεμένα με κάποια τράπεζα στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, επειδή δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επισήμανε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών για επιχειρήσεις και για καταναλωτές. H υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επομένως, επιπλέον χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών απαγορεύονται.
Έλεγχοι σε βουλγάρικα POS 
Για τους ελέγχους, η κα Παπανάτσιου ανέφερε ότι διενεργούνται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Συγκεκριμένα ελέγχεται το πελατολόγιο εταιρείας, η οποία εντοπίστηκε ότι προμήθευε ελληνικές επιχειρήσεις με συσκευές POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές πληρωμών σε αλλοδαπή τράπεζα, ενώ οι σχετικές συμβάσεις είχαν καταρτιστεί μετά την έναρξη των capital controls, το οποίο δεν επιτρέπεται. Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων αυτών διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία TAXIS, προκειμένου να επιλεγούν υποθέσεις για περαιτέρω έλεγχο.
Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, σε κοινή δράση με την Οικονομική Αστυνομία διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέτοιου είδους POS και καταλογίστηκαν φορολογικές παραβάσεις.
Παράλληλα γίνονται έρευνες στο πελατολόγιο επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προμηθευτεί μηχανάκια POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές εκτός της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει. Οσον αφορά στις χρεώσεις των τραπεζών, η κα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, εντός των ορίων που προβλέπει το κοινωνικό κεκτημένο. «Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι οι συλλογικοί φορείς της αγοράς έχουν συνάψει συμφωνίες με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες προβλέπουν συνολική προμήθεια αισθητά χαμηλότερη του 1%. Είχε ξεκινήσει με 2%-2,5% και αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλότερη από το 1%», είπε η κ. Παπανάτσιου και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι προμήθειες όσο γίνεται περισσότερο.
Aλλοδαπός πάροχος
Οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών.
Μέσω Βουλγαρίας
Το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την εφορία και το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

«Σαφάρι» ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στα POS

«Σαφάρι» ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στα POS
«Σαφάρι» ελέγχων στα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, στα POS, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες προς τα συνεργεία διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές ζητείται να αποτυπωθεί αν διαπιστώθηκε ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα διαθέτει POS, μηχάνημα απόδειξης καρτών πληρωμής, που έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και ζητείται παράθεση ενδείξεων για τη διαπίστωση προέλευσης του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του, επισήμανε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μην διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για το ζήτημα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών για επιχειρήσεις και για καταναλωτές.
Η υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Επομένως, επιπλέον χρεώσεις στις καθημερινές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών απαγορεύονται.
 Αναφερόμενη ειδικότερα στους διενεργούμενους ελέγχους, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι ήδη, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, ελέγχεται το πελατολόγιο εταιρείας, η οποία εντοπίστηκε ότι προμήθευε ελληνικές επιχειρήσεις με συσκευές POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές πληρωμών σε αλλοδαπή τράπεζα, ενώ οι σχετικές συμβάσεις είχαν καταρτιστεί μετά την έναρξη των capital controls, το οποίο δεν επιτρέπεται βάσει της ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων». Τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων αυτών διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία TAXIS, προκειμένου να επιλεγούν υποθέσεις για περαιτέρω έλεγχο.
Επίσης, κατά τη θερινή περίοδο, σε κοινή δράση με την Οικονομική Αστυνομία διενεργήθηκαν από την ΙΕΒΕ εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε τέτοιου είδους POS και προέβη σε κατασχέσεις αυτών, η δε υπηρεσία ΙΕΒΕ καταλόγισε τις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια των ελέγχων και επεξεργάζεται πληροφοριακά δελτία που απέστειλε η Οικονομική Αστυνομία και για τα οποία οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν έχουν ολοκληρωθεί.
 Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη υπηρεσία διενεργεί έρευνες στο πελατολόγιο επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προμηθευτεί μηχανάκια POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές εκτός της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει.
 Αναφορικά με το ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών, η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και δεν σχετίζεται με το τιμολόγιο της τράπεζας έναντι εμπόρων και καταναλωτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, εντός των ορίων που προβλέπει το κοινωνικό κεκτημένο.

 «Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι οι συλλογικοί φορείς της αγοράς έχουν συνάψει συμφωνίες με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες προβλέπουν συνολική προμήθεια αισθητά χαμηλότερη του 1%. Είχε ξεκινήσει με 2%-2,5% και αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλότερη από το 1%» είπε η κ. Παπανάτσιου και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, προκειμένου να χαμηλώσουν οι προμήθειες όσο γίνεται περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: