Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε έστειλε μήνυμα σε Ελλάδα και Γερμανία για συμβιβασμό με το ΔΝΤ

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε έστειλε μήνυμα σε Ελλάδα και Γερμανία για συμβιβασμό με το ΔΝΤ

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε έστειλε μήνυμα σε Ελλάδα και Γερμανία για συμβιβασμό με το ΔΝΤ

Μήνυμα στην Ελλάδα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα ήθελε να στείλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη δήλωσή του ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να συνεχισθεί και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο: «Σωτηρία της Αθήνας χωρίς το ΔΝΤ; Το μήνυμα Σόιμπλε».
Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει την άποψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης ότι «ο Σόιμπλε έχει φυσικά πάντα κάποια δεύτερη σκέψη όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις». Τονίζει, επίσης, ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα βασίζονται στο ότι θα υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τους όρους της συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Αυτή (η συμφωνία) θα είναι μία πολύ δύσκολη για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία αρνείται κάθετα η γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, προσθέτει, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα για το Βερολίνο, διότι θα έπρεπε να υπάρξει νέα ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, «την οποία δεν θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», λένε κυβερνητικοί παράγοντες.
Κατά την άποψη του συντάκτη του άρθρου, Μάρτιν Γκράιβε, η δήλωση του Σόιμπλε ήταν, επομένως, τακτικής φύσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα υπάρξουν «ακόμη σκληρότερα μέτρα». «Και έστειλε ένα μήνυμα και στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μία εφιαλτική ψηφοφορία στη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές, θα πρέπει να συμφωνήσουμε τους επόμενους μήνες με το ΔΝΤ και να κάνουμε και παραχωρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: