Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

EUROWORKING GROUP ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ Συμβιβασμός με νέα μέτρα

EUROWORKING GROUP ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

Συμβιβασμός με νέα μέτρα

Συμβιβασμός με νέα μέτρα
Τη στήριξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης εξασφάλισε χθες η Αθήνα, ωστόσο η ίδια θα πρέπει να φανεί συνεπής με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Πρόκειται για τη νέα δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου που ζητά επιτακτικά κυρίως το ΔΝΤ αλλά και το νέο «κούρεμα» στις συντάξεις που θα διασφαλίζουν τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Στη χθεσινή συνάντηση με τον Μ. Σαπέν το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη παρουσίασε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς που έχουν ως στόχο να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα» από τον Δεκέμβριο λόγω των «αγκαθιών» που αφορούν στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις). Η απόσταση των δανειστών με την ελληνική πλευρά μπορεί να έχει μειωθεί στα 200 - 300 εκατ. ευρώ για το 2018 πλην όμως δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί αυτό το κενό, δηλαδή οι τομείς στους οποίους θα γίνουν περικοπές.
Χάσμα 
Την ίδια ώρα παραμένει το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν είναι εφικτός και ζητάει προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μέτρα που θα επιβληθούν μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018. Έχει ξεκαθαρίσει ότι στα μέτρα αυτά δεν μπορεί να είναι η παράταση του δημοσιονομικού κόφτη που προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά η δραστική μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και νέα μείωση των συντάξεων.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση για το 2017 του EuroWorkingGroup, η οποία θα προπαρασκευάσει τη σύνοδο του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.
Το ελληνικό θέμα δεν θα απασχολήσει αποκλειστικά τους εκπροσώπους των «19», παρά το γεγονός ότι η Αθήνα «καίγεται» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που προϋποθέτει την επιστροφή των Θεσμών.
Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να σπάσει ο πάγος που έχει δημιουργηθεί μετά το πακέτο παροχών στους μικροσυνταξιούχους και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Μπορεί η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ηρέμησε κάπως τα πνεύματα, αλλά πρέπει να κλείσουν ορισμένες βασικές εκκρεμότητες.
Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, θα ζητήσει στήριξη ώστε να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί το «κλειδί» για την ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.
Όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ΜΝΙ επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο το μήνυμα που αναμένεται να εισπράξει η Αθήνα είναι «Τήρηση των κανόνων».
Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο αν και ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει την εντολή να βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών, ίσως τελικά έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά μειωμένη μπορεί να είναι και η επιρροή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές δεν αναμένεται να είναι οι νικητές στις προσεχείς εκλογές.
«Μείνετε στο πλάνο» 
«Το μήνυμα στους Έλληνες θα είναι σαφές: μείνετε στο πλάνο και τους κανόνες», σημειώνει η πηγή. «Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μη θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα», ανταπαντά Έλληνας αξιωματούχος με αφορμή και τα έξτρα μέτρα 5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2018-2020. Κάποιοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από τον Μάρτιο, ενώ στους πονοκεφάλους εντάσσονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στο Reuters δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). O Johan Van Overtveldt είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτό. Το Ταμείο έχει πει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο εφ' όσον αυτό είναι το τελευταίο και υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.
Οι δανειστές φταίνε για την καθυστέρηση
• Οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών, κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. αποτελούν βασική αιτία των καθυστερήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες, στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης με την είσοδο στο νέο έτος μετράμε αντίστροφα το χρόνο, για την λήξη του προγράμματος. «Τυπικά μας απομένουν 18 μήνες, όμως τα πιο κρίσιμα βήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες αυτού του έτους. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την έκβαση όλου του προγράμματος», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές.
Επιμένει το ΔΝΤ σε «κούρεμα» των «προσωπικών διαφορών»
Το «κούρεμα» των «προσωπικών διαφορών» μεταξύ των «παλαιών» (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) και των «νέων» συντάξεων παραμένει πάντα στην ατζέντα του ΔΝΤ. Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων» και πως «δεν θα χρειαστεί να γίνει τέτοιου είδους παρέμβαση».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων δείχνει «προσωπική διαφορά έως 20%». Ωστόσο, η σύγκριση του «παλαιού» και του «νέου» τρόπου υπολογισμού, όπως έχει γράψει η «Ημερησία» (φ. 11/12/16), οι διαφορές, μετά τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, μπορεί να φτάνουν έως και το 39% ειδικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ (ενσωματώνουν το «μπόνους» των 220 ευρώ)... Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, πριν από τις περικοπές, με την προσθήκη της επικουρικής σύνταξης, το ποσοστό αναπλήρωσης ξεπερνούσε ακόμη το 110% των αποδοχών, ενώ σήμερα ισχύει ως ανώτατο πλαφόν κύριας σύνταξης τα 2.000 ευρώ μεικτά (περί τα 1.756 ευρώ «καθαρά»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: