Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο για την αξιολόγησή του.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς να ξαναρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων πολιτικών που θα συμμερίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Μία τέτοια συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον τομέα ενέργειάς της και άλλους τομείς. Αναμένεται και μία συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, δηλαδή για το 2018 και μετά.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM), ο οποίος παρέχει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν τυπικά από τα συμβούλια Διευθυντών του ESM και του EFSF στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων με τη μετατροπή των επιτοκίων ορισμένων δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά και με το να γίνει ελαφρύτερο το βάρος αποπληρωμής του χρέους. Δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους μετόχους του ESM, που είναι οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: