Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Τα μάζεψε» ο Παπαδημητρίου για το αφορολόγητο

«Τα μάζεψε» ο Παπαδημητρίου για το αφορολόγητο

«Τα μάζεψε» ο Παπαδημητρίου για το αφορολόγητο

" Τα μάζεψε" για το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έπειτα από την αναφορά του στα Τρίκαλα ότι το ύψος του αφορολογήτου ορίου,όπως και άλλα, είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το όριο που υπάρχει τώρα, δεν γνωρίζουμε όμως αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημητρίου προκαλώντας αναστάτωση.
Έτσι χθες βράδυ το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε την παρακάτω διευκρινιστική δήλωση:
Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχιακό μέγαρο Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία «τo αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα», διευκρινίζονται τα εξής:
Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου.
Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018.
#αφορολόγητο

«Τρίζει» το αφορολόγητο όριο

Θέμα κουρέματος του αφορολόγητου έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, για να ανασκευάσει λίγες ώρες αργότερα
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 08:07
 
UPD:08:18
Η κυβέρνηση φέρεται πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση και διεύρυνση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος «κόφτης» θα προσδιορίζει με ακρίβεια τη μείωση του αφορολόγητου αν όχι στο επίπεδο των 3.500 ευρώ που επιθυμεί το ΔΝΤ, σίγουρα στο όριο των 6.000 - 7.000 ευρώ, από τα 8.636 ευρώ που περικόπηκε τον περασμένο Μάιο.
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr
Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του αφορολόγητου. Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τα Τρίκαλα όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση, έθεσε με δηλώσεις του θέμα μείωσης του αφορολόγητου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση.
Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού ήταν σαφώς σε ευθεία αντίθεση με αυτές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, γεγονός το οποίο προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Συνεπεία αυτών, ο κ. Παπαδημητρίου λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης, ούτε είναι στις προθέσεις της, για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οιουδήποτε μέτρο μετά το 2018».
Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και μετά… Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι ετοιμάζει επιστολή-πακέτο προς το Eurogroup, με δέσμευση για νέα μέτρα μετά το 2018, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι ναι μεν θα περιγραφούν, αλλά δεν θα ψηφιστούν και ουδέποτε θα εφαρμοστούν, χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας έως τότε.
Η πρώτη μάχη
Η πρώτη μάχη πάντως του οικονομικού επιτελείου δίνεται σήμερα, στη σύνοδο του ESM, η οποία επισήμως αφορά την «ενεργοποίηση» των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος, επί της ουσίας όμως στη συνάντηση θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών.
Ανάλογα με την έκβασή της θα διαμορφωθεί η τελική θέση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς το αργότερο έως την Τετάρτη, αλλά και οι πιθανότητες επιτυχίας στην επόμενη σκληρή αναμέτρηση της Πέμπτης, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, με πρώτο θέμα και πάλι τη χώρα μας, με την ελπίδα να καταγραφεί πρόοδος που θα ανοίξει τον δρόμο για επανεκκίνηση των συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Και μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται για μια ακόμη δύσκολη αναμέτρηση, όμως είναι δεδομένο πλέον ότι οι δανειστές, στο επικείμενο και καθοριστικό Eurogroup, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς και η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, στρώνουν «χαλί» για ένα νέο επώδυνο συμβιβασμό, με σκληρά μέτρα λιτότητας για μετά το 2018.
Μια σκληρή συμφωνία
Οι Ευρωπαίοι εξάλλου, πρωτοστατούντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεπικουρούμενοι πλέον από το ΔΝΤ, το οποίο μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι παραμένει πλήρως ενεργό στο πρόγραμμα, επιμένουν σε μια σκληρή συμφωνία αυξάνοντας τον «λογαριασμό».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, η οποία επείγεται να κλείσει η αξιολόγηση, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Μάιο και σίγουρα πριν αρχίσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και για να προλάβει το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το αργότερο έως τον Μάρτιο, φέρεται πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση και διεύρυνση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018, με αναφορά στα επικείμενα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα ψηφιστούν στην παρούσα φάση παρά μόνο εάν και όταν χρειαστεί, δηλαδή εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος «κόφτης» θα προσδιορίζει με ακρίβεια περικοπές συντάξεων, με πιθανότερο σενάριο την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που φέρνει μειώσεις έως και 30% στις συντάξεις, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου αν όχι στο επίπεδο των 3.500 ευρώ που επιθυμεί το ΔΝΤ, σίγουρα στο όριο των 6.000 - 7.000 ευρώ, από τα 8.636 ευρώ που περικόπηκε τον περασμένο Μάιο.
Μια μείωση που μένει να αποσαφηνιστεί σε ποιο όριο θα «φρενάρει», καθώς βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.
Νομοθέτηση του νέου κόφτη
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο 1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόφτης θα πρέπει να καλύπτει εκ των προτέρων μια ενδεχόμενη απόκλιση 2% του ΑΕΠ, η οποία όμως για να κλείσει θα απαιτούνται μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, ή 4,55 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως ανέφερε στο Bloomberg, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός, ανώτατος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης, ότι το Ταμείο δέχεται πλέον να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τη νομοθέτηση του νέου «κόφτη», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2019.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η συμβιβαστική πρόταση με την οποία θα πρέπει να προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα πρέπει να καλύπτει και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τη λήξη του προγράμματος το 2018 και μετά.
Η επιστροφή του κουαρτέτου
Ο νέος επώδυνος συμβιβασμός, πάντως, στον οποίο ετοιμάζεται να προχωρήσει και πάλι η κυβέρνηση, μέσω της λύσης του διευρυμένου «κόφτη», αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις επιτρέποντας στο Eurogroup, την Πέμπτη, να αποφασίσει την επανεκκίνηση των συζητήσεων με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-levelagreement) πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Άλλωστε, μόνο η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να γίνει ορατό το άνοιγμα ενός ενάρετου κύκλου γρήγορης βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην οικονομία.
Ο γερμανικός Τύπος
Το ελληνικό ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τον γερμανικό Τύπο, καθώς είναι από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν και στην προεκλογική εκστρατεία.
Σε εκτενές δημοσίευμά της η «Bild» βάζει στο στόχαστρο τον ελληνικό Τύπο, διατεινόμενη ότι με τίτλους όπως «Τελεσίγραφο Σόιμπλε» ή «Χάδια και Χαστούκια από Σόιμπλε και Ντράγκι» «υποδαυλίζει την εμπάθεια κατά του Σόιμπλε». Το κλίμα «θυμίζει τις καυτές ημέρες της κρίσης προ διετίας, με τον υπουργό Οικονομικών να κοσμεί και πάλι τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων» αναφέρει ο συντάκτης και σχολιάζει πως αυτό συμβαίνει γιατί «στη χρεοκοπημένη χώρα πλανάται ο φόβος της πτώχευσης».
Από την άλλη, η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» εστιάζει στις «ομιχλώδεις», όπως τις χαρακτηρίζει, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της προεδρίας Τραμπ στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι στη νέα εποχή Τραμπ η Αθήνα δεν θα έχει την υποστήριξη, που απολάμβανε επί Ομπάμα, στις προσπάθειες για ελάφρυνση χρέους και ανάπτυξη. Υπενθυμίζει δε πως ο Αμερικανός νέος πρόεδρος κληθείς πριν από λίγο καιρό να σχολιάσει το ελληνικό ζήτημα, είχε πει: «Αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν, αρκετά προβλήματα έχουμε».

Δ. Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει θέμα αφορολόγητου

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 10:09
 
UPD:10:38
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
«Η θέση της κυβέρνησης είναι πάγια» επεσήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», προσθέτοντας πως στόχος είναι «να κρατήσει το αφορολόγητο στα επίπεδα που είναι τώρα».
Δεν υπάρχει θέμα αφορολόγητου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στον απόηχο των χθεσινών του δηλώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων, οι οποίες έγειραν εκ νέου ζήτημα περαιτέρω μείωσης του.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι πάγια» επεσήμανε, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», προσθέτοντας πως στόχος είναι «να κρατήσει το αφορολόγητο στα επίπεδα που είναι τώρα».
Στο ίδιο πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως «η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται καινούρια μέτρα» και πως «δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα, για μετά το 2019».
Ο ίδιος ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει «αν οι δανειστές θέλουν να μειώσουν το αφορολόγητο», αναφέροντας πως δεν συμμετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Χθες, ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχτηκε ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο. «To αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε» υποστήριξε συγκεκριμένα.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν ότι «η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018».
naftemporiki.gr

Στο κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για 857.718 άτομα με ληξιπρόθεσμα χρέη
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 12:10
 
UPD:12:10
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr
Στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν άμεσα 857.718 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων.
Η νέα «επιχείρηση» που στήνει η ΑΑΔΕ για «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών, ύστερα και από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων πάνω από τα 94 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων όσον αφορά το πλήθος των σχετικών ελέγχων και κατασχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται άλλωστε ότι 4.312.287 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, χρωστούν σήμερα πάνω από το περίπου 54% του ΑΕΠ στις εφορίες.
Αξίζει δε να σημειωθεί, με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι από το σύνολο των 4.312.287 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.683.929 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Και από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 826.211, δηλαδή στο 49,06%.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολή να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που αποστέλλονται στους οφειλέτες και από 25.000-30.000 που κυμαίνονται σήμερα να αυξηθούν σε 100.000, ενώ χωρίς καμία προειδοποίηση συνεχίζονται και οι κατασχέσεις λογαριασμών που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.
Οι τράπεζες με το που θα λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.
Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης και απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι πρώτοι στο «στόχαστρο» παραμένουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.
Ακόμη όμως και σε αυτούς τους οφειλέτες σχεδιάζεται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αφού τα στελέχη του υπουργείου έχουν αποφασίσει να τους σταλεί πρώτα ενημερωτικό mail προκειμένου να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμη και προσωποκράτηση.
Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.
Στο πλαίσιο, πάντως, αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.
Οι συγκεκριμένες λίστες περιλαμβάνουν:
* για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
* για τις επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Στις νέες λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφασης, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τη διάκριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και μη, με το οποίο επιταχύνεται η σχετική διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης, επιχειρείται ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει σταδιακά ο κατάλογος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από τους οφειλέτες τα χρέη των οποίων δεν μπορούν και δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Έτσι, αν μία οφειλή χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης, τότε η φορολογική διοίκηση εγκαταλείπει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για είσπραξή της, ενώ αφαιρείται και το όνομα του οφειλέτη από τη δημοσιευμένη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό και οι ελεγκτικές αρχές εστιάζουν τους ελέγχους στους φορολογούμενους με οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν, ειδικά δε σε αυτούς που παρουσιάζουν βάσει της οικονομικής τους εικόνας μεγαλύτερο εισπρακτικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής του ως ανεπίδεκτης είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικού πιστωτή.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των πτωχευμένων ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν από τις εφορίες.
Από την άλλη πλευρά, πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το πότε και εάν φυσικά τα ποσά αυτά θα εισπραχθούν ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νέο «πακέτο» ερευνών που ξεκινά η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει άμεσα δέσμευση του συνόλου (100%) των καταθέσεων, λογαριασμών και παρακαταθηκών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και διασταυρώσεων, για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους και να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός των χρεών τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: