Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Παρεμπόριο, βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικότητας

Παρεμπόριο, βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικότητας

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και οι έμποροι προσδοκούν ότι θα αυξηθεί λίγο ο τζίρος τους και θα μπορέσουν τουλάχιστον να αυξήσουν τη ρευστότητά τους με σκοπό να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Όμως οι προσδοκίες φαίνεται να παραμένουν προσδοκίες γιατί το παραεμπόριο καλά κρατεί, καθιστώντας για άλλη μια φορά επίκαιρες διαπιστώσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια και σχετικά άρθρα μου από το 2011 και το 2015. Ο λόγος; Μα φυσικά γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για την αντιμετώπιση του φαινομένου που ταλανίζει τη νόμιμη επιχειρηματικότητα..
Το παρεμπόριο, ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο Α.Ε.Π., συμβάλει αφενός στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μια μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων και αφετέρου τη διακοπή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Ο παράνομος έμπορος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το νόμιμο έμπορο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο κατά κύριο λόγο στηρίζεται στο χαμηλό κόστος των αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που διαθέτει και στο χαμηλό κόστος αδήλωτης εργασίας με αποτέλεσμα την άνιση και άδικη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος όλων μας και την απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών πόρων.
Στο ερώτημα ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίοι πλήττονται από τη μάστιγα του παραεμπορίου, η απάντηση είναι όλοι. Το εμπορικό κατάστημα κλείνει ελλείψει πελατείας με συνέπεια να οδηγούνται σε κλείσιμο οι χονδρέμποροι και στη συνέχεια οι βιοτέχνες και οι εισαγωγείς. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων οδηγεί με τη σειρά του στην αύξηση των μεγεθών της ανεργίας η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Οι συνεχώς αυξανόμενες παράνομες εισαγωγές προϊόντων από χώρες με φθηνό εργατικό κόστος, εισαγωγές των οποίων ο έλεγχος δεν είναι εύκολος, δίνει μια επιπλέον διάσταση στην ανεξέλεγκτη μορφή που έχει λάβει το παράνομο εμπόριο.
Είναι εύκολο πλέον να αντιληφθεί κανείς ότι το παρεμπόριο, το οποίο δρα παρασιτικά εις βάρος του νόμιμου εμπορίου, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση είναι η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικότητας η οποία αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συρρικνώνει τα δημόσια έσοδα.
Ίσως η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου με πρόφαση την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη σε διάφορες κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, όπως π.χ. των πάσης φύσης οικονομικών μεταναστών να γιγάντωσε επικίνδυνα το φαινόμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο το παραεμπόριο να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του νόμιμου εμπορίου, σε ό,τι αφορά ειδικά τα δίκτυα διανομής και τους τελικούς πωλητές. Όμως η ουσιαστική διαφορά είναι ότι το παραεμπόριο επειδή διεξάγεται πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία έχει ελάχιστο κόστος και μεγάλα κέρδη με συνέπεια να ανταγωνίζεται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις ένα μέρος των οποίων οδηγείται στο λουκέτο.
Κατά καιρούς οι φορείς της αγοράς έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για το μέλλον της επιχειρηματικότητας λόγω του παραεμπορίου και έχουν ζητήσει τη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας με την ουσιαστική πάταξη των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η στήριξη από την πολιτεία του νόμιμου εμπορίου, μέσω αυστηρών μέτρων που θα καθιστά ασύμφορο το παραεμπόριο, θα συμβάλει στην ανάκαμψη, στην αύξηση της απασχόλησης και φυσικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: