Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ζητούν νέα μέτρα από την Ελλάδα

Το Eurogroup και η Κομισιόν φαίνεται να συντάσσονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018. Aυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ(πρόεδρος Eurogroup), Πιερ Μοσκοβισί(Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων) και Κλάους Ρέγκλινκ(επικεφαλής μηχανισμού ESM) στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. 
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα τώρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι πέρυσι ήταν καλύτερη η πορεία των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και το Eurogroup θέλει να διαπιστώσει, αν αυτή η βελτίωση θα έχει δομικό χαρακτήρα και θα επηρεάσει και τα αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αφορούν στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό (σ.σ.: το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ από τα δύο τελευταία).
Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε και πάλι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του προγράμματος, οπότε και θα εξετασθεί αν χρειάζονται, αλλά τόνισε ότι υπάρχει γι’ αυτό η δέσμευση του Eurogroup.
Κατά τα λοιπά, σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας του, ενώ πρόσθεσε ότι σε μελλοντικά προγράμματα δεν θα χρειασθεί και οτι αυτά θα υλοποιηθούν μόνο με ευρωπαϊκή εποπτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: