Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με ΗΠΑ

Ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με ΗΠΑ

Συμφωνία-όπλο κατά της φοροδιαφυγής υπέγραψαν Ελλάδα- ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τις αμερικανικές αρχές για τα εισοδήματα και τις καταθέσεις που διατηρούν στη χώρα μας κάτοικοι των ΗΠΑ, ενώ το ίδιο θα πράττει και το αμερικανικό υπουργείο.
Τη διμερή συμφωνία υπέγραψε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και αφορά τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής (Νόμος FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act), καθώς και το σχετικό μνημόνιο συνεννόησης των δύο πλευρών.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αποτελεί οδηγό του Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με το υπάρχον Σύστημα Ηλεκτρονικής Διασταύρωσης Τραπεζικών Κινήσεων και Φορολογικών Δηλώσεων της ΑΑΔΕ αποτελούν εργαλεία των ελληνικών φορολογικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί στη σχετική ανακοίνωση τους φορολογούμενους που διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό να κάνουν χρήση της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, καλεί τους πολίτες που διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα να αξιοποιήσουν τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογικής ύλης».

Πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα τόσο των αρχικών όσο και των αναθεωρημένων στόχων κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα για το σύνολο του 2016, κάτι που σημαίνει ότι και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο της εκτίμησης για 1,09%.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 53,112 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 3,6% τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού (51,264 δισ. ευρώ).
Αφαιρουμένων των επιστροφών, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 49,847 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,9% του αναθεωρημένου στόχου των 47,977 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: