Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΡΕΣΚΟ» ΧΡΗΜΑ Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα τραπεζικά γκισέ

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΡΕΣΚΟ» ΧΡΗΜΑ

Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα τραπεζικά γκισέ

Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα τραπεζικά γκισέ
Να προσελκύσουν κεφάλαια επιχειρούν οι τράπεζες μολονότι τα επιτόκια που προσφέρουν δεν είναι υψηλά. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως για το φρέσκο χρήμα (μετρητά) αλλά και για την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό τα επιτόκια σχεδόν διπλασιάζονται.
Με βάση και τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν τον Νοέμβριο του 2016 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσιάζουν συνεχιζόμενη άνοδο. Πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 124,80 δις. ευρώ και ήταν αυξημένες ελαφρώς από το Σεπτέμβριο που είχαν διαμορφωθεί στα 123,472 εκατ. ευρώ. Η αύξηση έχει αρχίσει από τον Ιούνιο λίγο πριν την απελευθέρωση του «φρέσκου χρήματος» από τα capital controls, απελευθέρωση η οποία έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες από εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν τις προωθητικές καμπάνιες προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των καταθετών προκειμένου αυτοί να επαναφέρουν τα μετρητά του στρώματος και των θυρίδων πίσω στο ασφαλές τραπεζικό γκισέ.
Αγώνας δρόμου για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα τραπεζικά γκισέ
Βεβαίως το βασικό επιχείρημα των τραπεζών δεν είναι τα επιτόκια αλλά η ασφάλεια που προσφέρει η τράπεζα έναντι του σπιτιού αλλά ακόμη και της θυρίδας, το δίκαιο της οποίας δεν διασφαλίζει δύο δικαιούχους σε αντίθεση με εκείνο του τραπεζικού λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες βρίσκονται σε συναγερμό με βάση τους στόχους τους και τα προϊόντα τους. Τα επιτόκια για καταθέσεις οποιουδήποτε ύψους κινούνται περί το 0,65%. Αν όμως πρόκειται για φρέσκο χρήμα (μετρητά ή κατάθεση από το εξωτερικό) τότε αυτές φθάνουν στο 1,20%.
Τα μηχανογραφικά των τραπεζών διαχωρίζουν τους λογαριασμούς φρέσκου χρήματος, οι οποίοι είναι ελεύθεροι. Τα νέα μετρητά εισέρχονται τόσο από τα ταμεία όσο και από τα ATM’s των τραπεζών μόνον που σε περίπτωση που υπερβαίνουν κάποιο ποσό, τότε ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με κλήση του καταθέτη. Εξυπνα καταθετικά προϊόντα είναι οι λύσεις που απεργάζονται οι τράπεζες για να εισέλθει στο γκισέ το φρέσκο χρήμα. Η εκτίμηση πάντως ότι η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις επιβεβαιώθηκε μερικώς αφού ναι μεν κάποιες καταθέσεις εισήλθαν από τα στρώματα, τμήμα όμως αυτών τουλάχιστον το Δεκέμβριο χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή κυρίως φόρων.
Παράλληλα σημαντικό τμήμα των καταθέσεων παραμένει εκτός συστήματος. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί δυνητικά να αντιμετωπίσει κάποιος που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί πολλά μετρητά είναι να έρθει σε επαφή με πλαστά χαρτονομίσματα. Εξ’ αυτού του λόγου η αξιοπιστία του πλαστικού χρήματος είναι μεγαλύτερη.
Ο κίνδυνος των πλαστών χαρτονομισμάτων
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, το πρώτο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 331.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Περίπου το 80% των πλαστών τραπεζογραμματίων αφορούσαν τις ονομαστικές αξίες των 20 και των 50 ευρώ.
Η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων του ευρώ επαληθεύεται με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία».
Τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως η ύπαρξη πλαστών χαρτονομισμάτων, αν και βαίνει μειούμενη αποτελεί έναν κίνδυνο για τον χρήστη των χαρτονομισμάτων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο αριθμός των πλαστών παρουσίασε μείωση 25% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 18,5 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016).
Ασχέτως τούτου ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, ως καταναλωτής, να έχουμε στα χέρια του ένα πλαστό χαρτονόμισμα. Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες με τις οποίες μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση κάποιος να έρθει αντιμέτωπος δεν πρέπει να αποτελούν άγνωστο χ.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Νοέμβριο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις4,48 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,64 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,35%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,17%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,71%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση κατά 18 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,83%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,96%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,70%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 7,36%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,61%. Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, τον Νοέμβριο του 2016, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και των δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε αμετάβλητο στις 4,48 εκατοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: