Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΟΚΤΩ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ Εικοσαετής η παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ

ΟΚΤΩ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ

Εικοσαετής η παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Εως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω τραπεζών ή των ΕΛΤΑ οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, αλλά, η παραγραφή των οφειλών θα είναι στα είκοσι έτη και των αξιώσεων στα πέντε έτη. Σύμφωνα με την απόφαση εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4486 (με ημερομηνία 30/12/2016):
[1] Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών θα πρέπει να πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα (δηλαδή οι εισφορές του Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 28/2).
[2] Απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και περιοδικές παροχές, παραγράφονται στα 20 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν και έγιναν ληξιπρόθεσμες.
Προβλέπονται, ακόμη, πενταετής παραγραφή για σειρά άλλων αξιώσεων και 10ετής για χρέη προς τον Ε.Φ.Κ.Α. από παρακρατηθέντες ή για λογαριασμό του εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα.
[3] Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων κατά του ΕΦΚΑ αχρεωστήτως εισπραχθεισών ασφαλιστικών εισφορών είναι τα πέντε έτη και για άλλες αξιώσεις που καταβλήθηκαν παράνομα ή αχρεώστητα είναι τα 3 έτη. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος ποσού που επιστρέφεται είναι οφειλέτης του ΕΦΚΑ για χρέος ληξιπρόθεσμο, θα γίνεται συμψηφισμός.
[4] Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από καθυστερούμενες αποδοχές, απολαβές ή αποζημιώσεις από αδικαιολόγητο πλουτισμό είναι τα 2 έτη.
[5] Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των συνταξιούχων και βοηθηματούχων του ΕΦΚΑ και των κληρονόμων τους από καθυστερούμενες συντάξεις, μερίσματα, επιδόματα και εφάπαξ βοηθήματα είναι πέντε έτη, έστω και αν εκδόθηκε εντολή πληρωμής που πάσχει κατά τον τύπο, αλλ, ά στηρίζεται σε νόμιμη αξίωση.
[6] Στις περιπτώσεις που με διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις απονομής σύνταξης, μερίσματος, επιδόματος ή βοηθήματος εντέλλονται και ποσά που αφορούν αναδρομικές συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή επιδόματα, η παραγραφή των αξιώσεων αυτών είναι διετής. Και η διετία αρχίζει από την πάροδο τριμήνου από τη χρονολογία έκδοσης της σχετικής πράξης ή απόφασης.
[7] Χρηματική αξίωση κατά του ΕΦΚΑ που έχει βεβαιωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή για την οποία έχει εκδοθεί τίτλος πληρωμής υπόκειται σε παραγραφή 5 ετών, η οποία αρχίζει από την τελεσιδικία ή την έκδοση του τίτλου πληρωμής αντίστοιχα. Το δικαίωμα στη σύνταξη, πάντως, είναι απαράγραπτο.
[8] Εισφορές ασφαλισμένων του κλάδου Σύνταξης αχρεωστήτως εισπραχθείσες επιστρέφονται ατόκως, με αίτηση του ασφαλισμένου ή και αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Το δικαίωμα προς επιστροφή παραγράφεται μετά παρέλευση πενταετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους, εντός του οποίου καταβλήθηκαν οι εισφορές.

Ασφαλιστικές εισφορές κλάδου Σύνταξης καταβληθείσες από τους ασφαλισμένους που ενώ διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος, συνέχιζαν να καταβάλλουν, θα επιστρέφονται άτοκα με αίτησή τους ή και αυτεπάγγελτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: