Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Αξιολόγηση: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο... ΔΝΤ!

Αξιολόγηση: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο... ΔΝΤ!

Αξιολόγηση: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο... ΔΝΤ!

Η αποδοχή από το ΔΝΤ του μακροχρόνιου «κόφτη» και των προληπτικών μέτρων που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη λύση για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου και να αποφύγει η Ελλάδα ένα αμιγώς ευρωπαϊκό μνημόνιο… «γερμανικής έμπνευσης».
Προς το παρόν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης συναντά τρία προβλήματα που οδηγούν και στο κύριο πρόβλημα που είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

1. Η Γερμανία είναι αμετακίνητη στις απόψεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς όμως να θέλει να αναλάβει και το πολιτικό κόστος. Με άλλα λόγια δεν θέλει να δώσει μια ολοκληρωμένη λύση για το χρέος και θέλει να ακούσει για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

2. Πρόβλημα με την μη συμμετοχή του ΔΝΤ έχει πλέον και η Ολλανδία η οποία έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα ότι χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εγκρίνει επόμενη δόση για την Ελλάδα ακόμη και αν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

3. Η Ελλάδα δέχεται τώρα να παρατείνει την διάρκεια του δημοσιονομικού κόφτη για την περίοδο που θα αποφασιστεί ότι θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα. Δέχεται επίσης και φέρει στο τραπέζι μέτρα με τα οποία θα υποστηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχος. 

Έχει ξεκαθαρίσει όμως ότι τα μέτρα που μπορεί να ξεκινούν από την μείωση του αφορολόγητου και να επεκτείνονται και στην αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα είναι προληπτικά. Δηλάδη θα συνοδεύουν το δημοσιονομικό κόφτη και δεν θα χρειαστεί να τα ψηφίσει από τώρα.


Το ΔΝΤ 

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει την θέση του έχει ζητήσει μια καθαρή λύση για το χρέος από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών και ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Τελευταία, μετά την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που προβλέπει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επανέρχεται στην απαίτηση του για πρόσθετα μέτρα. 

Τούτο διότι θεωρεί ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήσει η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές της είναι ανέφικτος. 

Συνεπώς, η συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει άμεσα μέτρα όπως η μείωση αφορολόγητου και υφιστάμενων συντάξεων για να έχει την δυνατότητα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. 

Αν η Commission που παίζει το ρόλο του μεσολαβητή δεν καταφέρει να έχει μια συμβιβαστική λύση για το θέμα της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσει η αξιολόγηση μετά το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν επικίνδυνα. Ακόμη και να οι θεσμοί έρθουν στην Αθήνα για ένα επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων είναι δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει.

Το χειρότερο είναι ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι και το Φεβρουάριο το ελληνικό θέμα μπορεί να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα πολύ αργά , ακόμη και μετά τις Γερμανικές εκλογές δηλαδή στο τέλος του χρόνου που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες .

Στο μεταξύ η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καλοκαίρι όπως ο Ιούλιος ο οποίος είναι φορτωμένος με υποχρεώσεις χρέους ύψους 6,3 δισ. ευρώ. 

Μέχρι τότε οι υποχρεώσεις είναι αντιμετωπίσιμες αλλά ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν μπορεί να βρεθεί εκτός και αν έχουμε την επόμενη δόση του δανείου που υποτίθεται ότι θα είναι 6,1 δισ. ευρώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: