Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ποιες δαπάνες δεν θα μετρούν στην κάλυψη του ορίου συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου.
Στη διευκρίνιση προχωρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για το θολό τοπίο που υπάρχει, καθώς ο νόμος για το πλαστικό χρήμα έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση.
«Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρος του αφορολόγητου», υποστηρίζουν.
«Γι’ αυτό τον λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μη δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου».
Όπως επισημαίνουν, η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.
Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: