Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Διευκρινίσεεων συνέχεια από τον Υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αμοιβομένων με τα «μπλοκάκια» .

Διευκρινίσεεων συνέχεια από τον Υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αμοιβομένων με τα «μπλοκάκια» .

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνησε πως «μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται να γίνεται και εργολάβος, είναι εργαζόμενος, στον νόμο λέμε μέχρι και δύο εργοδότες, θα είναι 6,67%  η εισφορά» [ΣΣ γιατί δεν εφαρμόζετε πλήρως η εργατική νομοθεσία; γιατί να βάζει τέτοια διάταξη στο ασφαλιστικό, που παγιδεύει αντί να προστατεύει τους εργαζόμενους  και να δεν τροποποιεί την διάταξη της εργατικής νομοθεσίας  (H παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 2639/1998) συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει «… τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες.»  να τροποποιηθεί σε «εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά  ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη ή σε δύο εργοδότες για εννέα (9) συνεχείς μήνες, ως ένας εργοδότης νοείται ο Όμιλος εταιρειών ή συνδεδεμένες -σύμφωνα με τον 2190/1920-  επιχειρήσεις.] και εξήγησε πως αυτό ισχύει και για μέχρι δύο εργοδότες.
Ακόμα δήλωσε ότι «Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε πληρώνει το 20%» [ΣΣ δεν προκύπετι από τον νόμο αυτό και κατά την γνώμη μας πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση].
Ο κύριος Πετρόπουλος εκτίμησε ακόμα πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, τότε εκείνοι θα προτιμούν να το πληρώσουν, παρά να επιβαρύνονται με τον «τόκο» του 8.5% [ΣΣ τους προτρέπει να μην φοροδιαφεύγουν, γιατί αν εντοπισθεί ως διαφορά ύστερα από φορολογικό έλεγχο θα έχουν επιβάρυνση 8,5% ανά έτος από το έτος που αφορά η διαφορά μέχρι το έτος της διαπίστωσης της διαφοράς από τον έλεγχο. Ο Καραγκιόζης θα έλεγε ε ρε γλέντια!!!!!!!!!!!!] .
Επίσης τόνισε πως εφόσον οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι, δεν πληρώνει καμία εισφορά, εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι, τότε θα πληρώνει εισφορές στο ποσό των 586,08€, εκτός των περιπτώσεων που δικαιούται ειδικών εκπτώσεων, εξήγησε ο κύριος Πετρόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι, τότε αυτοί καλούνται να πληρώσουν 158 € το μήνα και κάλεσε εκείνους που δεν το χρειάζονται να το κλείσουν.
Θα δώσουμε τη δυνατότητα καταβολής στη διάρκεια του έτους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016, σε μηνιαία βάση, σε 12 δόσεις σε δικηγόρους και μηχανικούς, είπε ακόμα ο κύριος Πετρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: