Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο άγρια αφαίμαξη σε φόρους και εισφορές

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο άγρια αφαίμαξη σε φόρους και εισφορές

Μέτρα άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ο απολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης.
duo-xronia-suriza-i-pio-agria-afaimaksi-se-forous-kai-eisfores
 
Μέτρα άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορολογικά, περιλαμβάνει ο απολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, ήρθαν σε τρία «κύματα» (Αύγουστος 2015 με το κλείσιμο της συμφωνίας για την υπογραφή του 3ου μνημονίου, Μάιος 2016 με το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης και 1η Ιανουαρίου 2017) προκαλώντας τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Με τη συμπλήρωση, σήμερα, των δύο ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είναι πλέον προφανές ότι αυτά τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ενεργοποιηθεί, δεν είναι και τα τελευταία όπως δηλώνουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ήδη, θεωρείται δεδομένο άλλο ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 και χωρίς καν να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου.
Έτσι, στον διετή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, η φορολογική αφαίμαξη αλλά και η μείωση των συντάξεων, θα καταλάβουν κεντρικό ρόλο όσο και αν η κυβέρνηση επιδιώξει να προβάλλει άλλα οικονομικά μεγέθη (μικρή μείωση ανεργίας, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ) .
Ποια ήταν τα… χειρότερα από τον πακτωλό των μέτρων που επιβλήθηκαν σε αυτή τη διετία. Ένας σύντομος απολογισμός των έργων και ημερών, φέρνει στην επιφάνεια τα εξής:
1.      Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αποτέλεσμα ήταν ο εγκλωβισμός χιλιάδων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
2.      Αλλαγή κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 50% προκάλεσε ζημιά 105 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά στο διάστημα από τον χειμώνα του 2015 μέχρι την άνοιξη του 2016.
3.      Η αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και η επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις, μέτρα που έφεραν περικοπή του καθαρού εισοδήματος των συνταξιούχων κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-2016.
4.      Η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αγροτών (η οποία θα συνεχιστεί και μετά το 2017 λόγω της σύνδεσης εισφορών με το εισόδημα)
5.      Η κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ με στόχο την τελική εξάλειψή του μέχρι του 2019
6.      Η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών που μέχρι πρότινος υπάγονταν στον συντελεστή 13%, στο 23% (συντελεστής ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε στο 24%)
7.      Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά με αποτέλεσμα οι συντελεστές να αυξηθούν για βασικά είδη και υπηρεσίες από το 9% που ήταν μέχρι πρότινος στο 24%.
8.      Η αύξηση των συντελεστών στον  υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση έγινε και το 2015 (για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ) αλλά και το 2016 η οποία έπληξε όλους ανεξαιρέτως όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Μόνο από αυτό το μέτρο, το εισόδημα των Ελλήνων εκτιμάται ότι θα μειωθεί πάνω από 1 δις. ευρώ συγκριτικά με το 2014.
9.      Η αύξηση στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%
10.   Η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του φόρου ασφαλίστρων
11.   Η αύξηση της προκαταβολής στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
12.   Η κατάργηση της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
13.   Η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης των αγροτών
14.   Η επιβολή του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
15.   Η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
16.   Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου στα ενοίκια
17.    Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μετά τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με αποτέλεσμα τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20%
18.   Η κατακόρυφη μείωση στις καινούργιες συντάξεις χηρείας.
19.   Η θέσπιση χαμηλότερου ανώτατου πλαφόν στις κύριες συντάξεις
20.   Η μείωση των επικουρικών συντάξεων για τους υφιστάμενους συνταξιούχους με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
21.   Το κούρεμα των εφάπαξ βοηθημάτων
22.   Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής σύνταξης με αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων κατά 0-5% και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%
23.   Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα για το σύνολο των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών
24.   Η μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους και η θέσπιση νέας αυστηρότερης κλίμακας για τη φορολόγηση των μεσαίων και των υψηλών εισοδημάτων
25.   Η θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης (με στόχο την είσπραξη επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στη διετία 2016-2017)
26.   Η αύξηση του συτνελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%
27.   Η επιβολή φόρου εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα
28.   Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και λοιπά καύσιμα
29.   Η επιβολή τέλους σταθερής τηλεφωνίας
30.   Η αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα
31.   Η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση
32.   Η επιβολή φόρου στον καφέ
33.   Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα 
Η φορολογική λαίλαπα, μόνο το 2016 οδήγησε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 4 δις. ευρώ συγκριτικά με το 2015 ενώ για το 2017 προγραμματίζεται νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Αν συνυπολογιστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από το 2015 αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για το 2018, ο συνολικός λογαριασμός επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεπεράσει τα 7-8 δις. ευρώ χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις από την ενεργοποίηση του κόφτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: