Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Τι αλλάζει με τη θέρμανση σε 2,5 εκατ. πολυκατοικίες

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Τι αλλάζει με τη θέρμανση σε 2,5 εκατ. πολυκατοικίες

Τι αλλάζει με τη θέρμανση σε 2,5 εκατ. πολυκατοικίες
Tου Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Σύμφωνο» για... ατομική θέρμανση σε εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα όλης της χώρας, βάζει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.
Ετσι, αν κάποιος θελήσει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση, θα μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να πάρει την έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και κατά παράβαση του κανονισμού του κτιρίου. Θα μπορεί να εγκαταστήσει ακόμη και δικό του, ατομικό λέβητα ώστε να έχει θέρμανση με πετρέλαιο αλλά χωρίς να είναι συνδεδεμένος με τον κεντρικό λέβητα.
Τι αλλάζει με τη θέρμανση σε 2,5 εκατ. πολυκατοικίες
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση η οποία, ωστόσο, αφήνει ανοικτό παράθυρο για πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή. Μιλώντας στην «Η», ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Στράτος Παραδιάς, επισημαίνει επικρατεί ήδη αλαλούμ με την ερμηνεία της τροπολογίας. «Θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή και θα κρίνονται τα πάντα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί να σβήνει κανείς μονοκοντυλιά και χωρίς διαβούλευση, τους κανονισμούς 2 με 2,5 εκατ. πολυκατοικιών».
Ο κ. Παραδιάς τονίζει ότι θα ήταν λογικό να δοθούν κίνητρα για να αλλάξει ο κεντρικός καυστήρας και να αντικατασταθεί με φυσικό αέριο για όλους και αφού συμφωνήσει το 50% + 1 της γενικής συνέλευσης. Αλλιώς θα προκληθεί «πόλεμος» μεταξύ... πλούσιων και φτωχών ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει χρήματα για αυτόνομα συστήματα θέρμανσης θα το κάνει αλλά όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει θα παγώνει αφού δεν θα μπορεί να λειτουργεί μόνος του την κεντρική θέρμανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτίρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία έχει βάλει φωτιές στις πολυκατοικίες, παρά το γεγονός ότι από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι μπαίνει τέλος στις διαμάχες των ιδιοκτητών. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι «η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».
Και συνεχίζει: «Οπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων ? οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».
Η Ομοσπονδία παραθέτει σχετικά άρθρα που αναφέρουν ότι για την αλλαγή καυσίμου μόνο η γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Επίσης, μόνο με την πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας ψήφου μπορεί να αποσυνδεθεί το σύνολο της πολυκατοικίας με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και η σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου.
Πιέσεις
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μιλούν για πιέσεις που ασκούνται από τις εταιρείες φυσικού αερίου
Ωστόσο, άλλοι τονίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη φθηνότερη λύση γι' αυτούς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ρωτούν τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες
Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί χάος στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών και χιλιάδες υποθέσεις και αντιδικίες θα μεταφερθούν στις δικαστικές αίθουσες
«Φωτιά» στο πετρέλαιο

Ολη η συζήτηση πήρε φωτιά εν αναμονή του νέου κύματος χιονιά, με τα τζάκια να κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην Αττική και με την τιμή του πετρελαίου να έχει αυξηθεί και να φτάνει ακόμη και το 1 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται δραματικά οι προϋπολογισμοί των οικογενειών για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των διαμερισμάτων που κλείνει τα σώματα του καλοριφέρ προτιμώντας ατομικά θερμαντικά όπως αιρ κοντίσιον, πάνελ αλλά και την εκτεταμένη χρήση τζακιών με ξύλα αμφιβόλου ποιότητας, που τελικά οδηγεί σε έξαρση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: