Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤ Οι Ελληνες πληρώνουν... με κέρματα μετά τα capital controls

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤ

Οι Ελληνες πληρώνουν... με κέρματα μετά τα capital controls

Οι Ελληνες πληρώνουν... με κέρματα μετά τα capital controls

Ολοένα και περισσότερα κέρματα χρησιμοποιούν οι Έλληνες στις συναλλαγές τους. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από το διαρκώς αυξανόμενο ποσό που εκδίδει (κόβει) κάθε χρόνο το Εθνικό Νομισματοκοπείο, μετά από έκγριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα εκδίδει- αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της- από τα περισσότερα κέρματα. Γεγονός που μπορεί να συνδέεται, είτε με τη σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, είτε με το γεγονός ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν την πραγματική αξία των κερμάτων στις καθημερινές συναλλαγές τους.
Ανεξάρτητα, όμως, από τα «κίνητρα», η Ελλάδα έλαβε άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει την επόμενη χρονιά (2017) κέρματα αξίας 106,3 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ, αν συγκριθεί, για παράδειγμα, με την Ιταλία, που θα εκδώσει μόνο 94,2 εκατ. ευρώ, την Αυστρία 87,2 εκατ. ευρώ και την Πορτογαλία 62 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ. ευρώ, θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ. ευρώ.
Πάντως, και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδόν στην κορυφή των κρατών της Ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες, η χώρα μας εξέδωσε κέρματα αξία 79,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η «υπερδραστηριότητα» στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας, ενώ είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το υπουργείο Οινονομικών ζήτησε να αυξηθεί αυτό το πλαφρόν στα 52,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς, στην ουσία, τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: