Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕΒ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η υπερφορολόγηση «τρέφει» τη μαύρη οικονομία...

ΣΕΒ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η υπερφορολόγηση «τρέφει» τη μαύρη οικονομία...

Η υπερφορολόγηση «τρέφει» τη μαύρη οικονομία...

Tης Μανταλένας Πίου
H υπερφορολόγηση σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα και την μεταφέρει στη μαύρη οικονομία επισημαίνει ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο του για την οικονομία. Τονίζει ότι οι συνέπειες της υπερφορολόγησης δεν είναι μόνον ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν περισσότερο αλλά ότι ταυτόχρονα φουντώνουν η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.009 ευρώ τον χρόνο με μέσο δηλωθέν εισόδημα 840 ευρώ και ότι το 67% του συνόλου των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως και ο μέσος φόρος που πληρώνουν δεν ξεπερνά τα 114 ευρώ τον χρόνο. Το 85% των αγροτών δηλώνουν κάτω από 5 χιλ. με μέσο δηλωθέν εισόδημα 602 ευρώ!
Τη στιγμή που οι συνεπείς επιχειρήσεις πληρώνουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές υφίστανται τον ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις που καταφεύγουν στη φοροδιαγυγή, καθώς και στην αδήλωτη και απλήρωτη εργασία. Στα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, χωρίς να φοροδιαφεύγουν, φορολογούνται κατά τρόπο άδικο και κοινωνικά μη βιώσιμο όταν ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες από αγροτική εκμετάλλευση, ενοίκια, τόκους, μετοχές, κεφάλαιο κλπ δηλώνουν εισοδήματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη όλων μας, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενώ έχει αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την κρυμμένη φορολογητέα ύλη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στου συνεπείς φορολογούμενους. Οταν οι επιχειρήσεις σε 32 ευρωπαικές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσον όρο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, με το 51% των προ φόρων κερδών να απορροφάται στην πληρωμή εταιρικού φόρου (22,4%) και φόρου στην εργασία (27,7%). Επίσης το 92,5% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρωώ ή 255 ευρώ τον μήνα και πληρώνουν μέσο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές το εισόδημα που δηλώνεται από τα φυσικά πρόσωπα είναι 74 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ περίπου (χωρίς παροχές σε είδος και χρήμα) και όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι γύρω στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάπου «χάνονται περί τα 81 δισ. ευρώ. Συνολικά 8.517.000 φορολογούμενοι δηλώνουν 74 δισ. και πληρώνουν φόρο 8,7 δισ. με μέσο φορολογικό συντελεστή 14,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: