Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Πώς φτάσαμε στη ρήξη με τους δανειστές

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Πώς φτάσαμε στη ρήξη με τους δανειστές

Πώς φτάσαμε στη ρήξη με τους δανειστές

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση Αθήνας - πιστωτών μετά τις χθεσινές αλυσιδωτές εξελίξεις, που βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις, με τον πρωθυπουργό να «σηκώνει το γάντι» και να επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση. Αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, σήμερα, κατά την ψήφιση της τροπολογίας για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε, ενώ φέρεται σε ετοιμότητα να ζητήσει ακόμη και αποχώρηση του ΔΝΤ ή περιορισμό του ρόλου του σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου.
Στην αρχή με διαρροές, μετέπειτα όμως και με επίσημες ανακοινώσεις, η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών «πάγωσε» χθες, προσωρινά, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις παροχές, επιδεινώνοντας με ταχύ ρυθμό το κλίμα. Μάλιστα ο ESM προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις για το προσωρινό «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που σε κάθε περίπτωση ήταν συνδεδεμένα καταρχήν με την πρώτη αξιολόγηση, ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, έστειλε σαφές μήνυμα πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία.
Πώς φτάσαμε στη ρήξη με τους δανειστές
Είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβεβαιώνει διαρροές, ότι η Γερμανία έχει ζητήσει από τους Θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα. Ζητούσε δε το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος.
Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως για να στεφθεί το πρόγραμμα με επιτυχία, είναι απαραίτητο να μην προκύπτουν αποφάσεις μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία.
Το κλίμα προδιαγραφόταν βαρύ ήδη από αργά το βράδυ της Δευτέρας με στενό συνεργάτη της Αγκ. Μέρκελ και εκπρόσωπο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων να ξεκαθαρίζει πως στο αυριανό ραντεβού με την κ. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει την ατζέντα του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup.
«Πάγος» από ESM και Eurogroup 
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε με τις αιφνιδιαστικές, επίσημες, ανακοινώσεις από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) με την οποία «πάγωσε» προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Μετά τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει επιπρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και για το ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα παγώνουν προσωρινά τις αποφάσεις τους», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM. «Οι Θεσμοί αξιολογούν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Θα αναλύσουμε μετά την αξιολόγηση των Θεσμών και ανάλογα θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε», δήλωσε. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων ήταν άμεσος στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να καταγράφει άμεσα υψηλό ενός μήνα, την Τετάρτη.
Τις ανακοινώσεις του ESM, ακολούθησε και ο πρόεδρος του Eurogroup. Με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως οι Θεσμοί έχουν καταλήξει ότι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία με τους Θεσμούς, για να προσθέσει πως ορισμένα κράτη - μέλη έχουν την ίδια άποψη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ομοφωνία, τώρα, για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος είπε πως αναμένεται πλήρης έκθεση των Θεσμών, τον Ιανουάριο.
«Αντεπίθεση» 
Η Αθήνα πέρασε στην αντεπίθεση και ο Πρωθυπουργός φέρεται να ετοιμάζεται να δώσει απάντηση με δύο κινήσεις. Καταρχήν, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη «13η σύνταξη», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή για περιορισμό του ρόλου του στο επίπεδο του τεχνικού συμβούλου.
Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Guardian ανέφερε χθες πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει με Αγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ευρωπαίους αξιωματούχους, να μη συμμετέχει πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ίσως η κόντρα πήγε πολύ μακριά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ πηγές που επικαλείται εκτιμούν πως μετά τις πρωτοβουλίες Τόμσεν ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός να προτείνει αποχώρηση του Ταμείου, με το σκεπτικό ότι το ΔΝΤ δεν μπήκε ποτέ επίσημα σε αυτό το πρόγραμμα και το πολύ να μπορούσε να περιοριστεί σε ένα τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο.
Θέμα ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή για περιορισμό του ρόλου του στο επίπεδο του τεχνικού συμβούλου.
Ευκλείδης Tσακαλώτος
Εντός πλαισίου οι εξαγγελίες
Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, θα καταλάβουν, εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς, ενώ επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα για τις παροχές θα ψηφιστούν σήμερα, με ονομαστική ψηφοφορία. Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνεται εκεί, ενώ πρόκειται να παραθέσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, που μεταβαίνει στο Βερολίνο για να παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε καθοριστεί έως αργά το βράδυ ραντεβού Τσακαλώτου- Σόιμπλε, ενώ ο υπουργός δεν θα είναι στο ραντεβού του πρωθυπυργού με την κ. Μέρκελ, σήμερα.
Π. Mοσκοβισί
Στήριξη στην Ελλάδα για τo «πακέτο Τσίπρα»
«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χθες το απόγευμα σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP). Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως η δήλωση «αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση». Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.
KOMIΣΙΟΝ
Ο EFSF δεν επιτρέπει την εφαρμογή των μέτρων
Αργά χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, περιορίστηκε να δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα, όπου εργάζεται με τους άλλους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι τον Μάρτιο η δεύτερη αξιολόγηση
Σενάρια καθυστερήσεων
Αξιωματούχος της Ε.Ε. εκτιμούσε πως οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν πολιτικό αδιέξοδο
Νωρίτερα χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχους έκανε λόγο για πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ, αξιωματούχος της Ε.Ε. που δεν κατονομάζεται, εκτιμούσε πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, του 2017, και ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν πολιτικό αδιέξοδο.
Η ίδια πηγή σημείωνε πως στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, θα συζητήσει για το μεταναστευτικό, την Κύπρο και την Τουρκία. Εκτίμησε δε πως θα δοθεί μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αποφάσεις για την Ελλάδα παίρνει μόνο το Eurogroup.

Σε τεχνικό επίπεδο (ξανά) τα εργασιακά

Σε τεχνικό επίπεδο (ξανά) τα εργασιακά

Σήμερα επαναλαμβάνονται, σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες των Θεσμών για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Η εξέταση σε τεχνικό επίπεδο των «ανοικτών» θεμάτων (επαναφορά κλαδικών συμβάσεων, διαιτησία, καθεστώς ελέγχου νομιμότητας και όρια στις ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος και απεργίες) σηματοδοτεί την προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών.
Χθες, πάντως, κατά πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να τηρηθούν, κατά τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κοινοτικό δίκαιο και πολλοί ζήτησαν την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων σε αντίθεση με άλλους (όπως ο επίτροπος Υγείας) που υποστήριξαν ότι «η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί».

ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ» ΔΑΝΕΙΩΝ

Εμπλοκή με τους Θεσμούς για το ακαταδίωκτο τραπεζικών


Εμπλοκή σημειώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς στο θέμα της θέσπισης του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών που προχωρούν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Αυτό αναφέρουν πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή και οι συζητήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της διαγραφής των φόρων προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη για την προστασία των στελεχών των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου από τα «κουρέματα» που κάνουν σε επιχειρηματικές οφειλές δεν πέρασε στο πτωχευτικό δίκαιο που κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών, καθώς πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν αντικρουόμενες θέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Οι τελευταίοι φέρονται επίσης να ζήτησαν να θεσπιστεί ακαταδίωκτο και για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων.
Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα επιδιωχθεί συμφωνία στην επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο.
Για τότε, άλλωστε, είναι προγραμματισμένη και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Χθες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των δανειστών, υπήρξε μεγάλη σύγκλιση, ωστόσο παραμένουν προς επίλυση τεχνικά ζητήματα.
Αυτά δεν είναι άλλα από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα υπάρχουν στα δημοσιονομικά από τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τα τεχνικά κλιμάκια και ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται είναι αν θα μπορεί να διαγράφεται ο ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί ή θα εξαιρείται ο ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ EUROGROUP

Οργή Τζ. Πιτέλα: Ονειδος η απόφαση για την Ελλάδα

Οργή Τζ. Πιτέλα: Ονειδος η απόφαση για την Ελλάδα

Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστων & Δημοκρατών είναι εξοργισμένοι με την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και .
Ο πρόεδρος των Σ&Δ, Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε :
"Η απόφαση της ευρωζώνης αποτελεί όνειδος. Πίσω από αυτή την απόφαση είναι το κακό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους.
Πολλοί εξέχοντες οικονομολόγοι και το ΔΝΤ αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ζητούν το τέλος της λιτότητας σε αυτή τη χώρα. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συνεισφέρει πολλά. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά επενδύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτή την επιβλαβή απόφαση για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό".

«ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ»

Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα

Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής: Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα

Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά  προτάσεις», δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε (DW) ο Μίχαελ Στίμπγκεν Γερμανός βουλευτής υπεύθυνος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ του Χριστιανοδημοκρατικού /Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CDU/CSU) ενώ ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα γιατί «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους Γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης.
«Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ΕΕ. Γι' αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις», ανέφερε.
«Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το καταστατικό του δεν επιτρέπει ελάφρυνση χρέους, αλλά παροτρύνει τον ESM να το κάνει και μάλιστα με γενναιοδωρία παρά το ότι δεν το προβλέπει ο δικός του κανονισμός. Εάν αντιληφθεί ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τον ESM, τότε μπορεί να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους τρεις θεσμούς.Το ΔΝΤ είναι εταίρος του ESM, όχι εχθρός και αντίπαλος. Και θα πρέπει να σας πω επίσης ότι το ΔΝΤ δεν είναι για δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά για να αναλογιστεί πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο που κάνει αυτήν τη στιγμή», υπογραμμίζει.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, «για το συνυπολογισμό του οποίου σημειωτέον συνέβαλε και το ΔΝΤ» ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής το θεωρεί εφικτό, εάν συντρέξουν όμως κι άλλες προϋποθέσεις. «Η Ελλάδα ωστόσο καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και έτσι μετατίθεται η δυνατότητα μεταβολών στη δημοσιονομική πολιτική (..) Ο στόχος ενός μακροπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%, θα οδηγούσε την Ελλάδα και πάλι στην αυτόνομη διαχείριση της δημοσιονομικής της πολιτικής (…).Στην πράξη, όταν τα πακέτα διάσωσης δεν τρέχουν όπως το έχουμε σκεφτεί - κι αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο - προχωρούμε σε κάποιες προσαρμογές. Για το ελληνικό πρόγραμμα θα το δούμε μετά την δεύτερη αξιολόγηση»τονίζει ο Στίμπγκεν.
Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, αναφέρει, γιατί «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους Γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης».
«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη DWγια την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή στο Βερολίνο τονίζοντας ακόμη πως «έχουμε και την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός».
«Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup», αναφέρει ο Μίχαελ Στίμπγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: