Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Για εμάς, χωρίς εμάς» - Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

«Για εμάς, χωρίς εμάς» - Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση για την «ποσοτικοποίηση» των μέτρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
gia-emas-xwris-emas---konta-se-sumfwnia-ee-kai-dnt-gia-tin-ellada
 
Με πρόσθετα μέτρα τα οποία θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης υφιστάμενων επιδομάτων αλλά κατάργηση ή ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών αναμένεται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018.
Αν υιοθετηθούν τα σχέδια, εκατοντάδες χιλιάδες γονείς κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα από 160 ευρώ για κάθε παιδί.
Τα μέτρα θα ψηφιστούν άμεσα από την ελληνική Βουλή και θα ισχύσουν από την 1/1/2018. Η διαπραγμάτευση για την «ποσοτικοποίηση» των μέτρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να κλείσει η διαφορά σε επίπεδο αριθμών.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κατεβάσει τον λογαριασμό κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ με τους θεσμούς να ανεβάζουν το κόστος των πρόσθετων μέτρων στα 600 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των επιδομάτων που «κινδυνεύουν» είναι το θέρμανσης αλλά και το οικογενειακό για το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο σοβαρής περικοπής των εισοδηματικών κριτηρίων.
Αν υιοθετηθούν τα σχέδια, εκατοντάδες χιλιάδες γονείς κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα από 160 ευρώ για κάθε παιδί. Υπό «εξαφάνιση» τελούν και οι φορολογικές εκπτώσεις των μισθωτών και συνταξιούχων (το 1,5% που δίδεται λόγω της παρακράτησης φόρου), των ναυτικών αλλά και η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες.
Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να «ονοματίσει» από τώρα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ –αντιστοιχεί σε 3,6-3,7 δις. ευρώ- για την περίοδο 2019 και 2020. Και αυτό προκειμένου να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ και για τα συγκεκριμένα δύο χρόνια.
Η ελληνική πλευρά, κατέθεσε αντιπρόταση για παράταση στην εφαρμογή του «κόφτη» και μετά το τέλος του 3ου μνημονίου δηλαδή μετά το 2018 η οποία όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή. Έτσι, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 και του 2020 –το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα συγκεκριμένα δύο χρόνια αλλά και το πώς αυτοί θα επιτευχθούν- μαζί με τα εργασιακά, αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο ανοικτά μέτωπα μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την πλευρά των θεσμών ότι υπάρχει πρόθεση πολλών κρατών μελών της Ευρωζώνης να ευθυγραμμιστεί το 3ο μνημόνιο με το κείμενο που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ είναι κοντά στο να ακολουθήσουν «κοινή γραμμή» όσον αφορά στις υποχρεώσεις που θα ζητηθούν να αναλάβει η Ελλάδα με πρώτο αντάλλαγμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η πρώτη εμφανής επίπτωσης αυτής της κοινής γραμμής των θεσμών, θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν μέσα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: