Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Επιχειρήσεις: Αναδρομική φορολόγηση σε αδιανέμητα κέρδη

Επιχειρήσεις: Αναδρομική φορολόγηση σε αδιανέμητα κέρδη

Με τον τρέχοντα φορολογικό συντελεστή θα φορολογούνται κέρδη προηγούμενων χρήσεων που διανέμονται ή κεφαλαιοποιούνται. Δεν θα μπορούν να συμψηφίζουν το φόρο με ζημιές χρήσης. Πλήγμα για εταιρείες με υψηλές αποσβέσεις.
Επιχειρήσεις: Αναδρομική φορολόγηση σε αδιανέμητα κέρδη
Αναδρομική φορολόγηση κερδών προηγουμένων χρήσεων, τα οποία διανέμονται ή κεφαλαιοποιούνται, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές από επιχειρηματική δραστηριότητα, επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση το νόμο, που ψηφίσθηκε πρόσφατα για τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαστικό χρήμα, αν μια επιχείρηση αποφασίσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 να διανείμει ή να κεφαλαιοποιήσει αδιανέμητα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, αυτά φορολογούνται αναδρομικά.
Ο συντελεστής φορολόγησης είναι αντίστοιχος με αυτόν που ισχύει για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η φορολόγηση πέραν από αναδρομική θα υπολογίζεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών.
Δηλαδή, δεν θα συναθροίζονται τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη προηγούμενων χρήσεων με τυχόν ζημιές που εμφανίζει η εταιρεία κατά τη χρήση που διενεργείται η διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους.
Σε περίπτωση, δηλαδή, που μια επιχείρηση εμφανίζει ζημιές το 2017, αποφασίσει, όμως, να διανείμει ή να κεφαλαιοποιήσει λογιστικά κέρδη προηγούμενων χρήσεων, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, αυτά θα φορολογούνται αυτόνομα με τον τρέχοντα συντελεστή για κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν θα συναθροίζονται με τις ζημιές της χρήσης.
Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει το παράθυρο που υπήρχε με τον νόμο του 2013 και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
Η ισχύς της παραπάνω διάταξης ξεκινά από την 1η Ιανουάριου 2017, ενώ η εφαρμογή της θα πλήξει, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, κυρίως επιχειρήσεις με υψηλές αποσβέσεις, οι οποίες εμφανίζουν και μεγάλες φορολογικές ζημιές.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει τη διάταξη εξηγεί την «πρεμούρα» επιχειρήσεων να προχωρήσουν το 2016 στην κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι την παραπάνω πρακτική εφάρμοσαν και κρατικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: